Santa Felicità Kerk Florence

De Santa Felicità Kerk in Florence is één van de oudste kerken van Florence. De belangrijkste reden deze kerk te bezichtigen wordt gevormd door de schilderijen van Pontormo die in de Cappella Barbadori-Capponi.

Santa Felicità Kerk Florence

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Costa San Giorgio, 3/Piazza Santa Felicita, 3 – 50125 Firenze. Telefoon: +39 055213018. Toegangsprijs: Gratis. Openingstijden: Van 09.30 tot 12.30 en van 15.30 tot 17.00 uur.

Geschiedenis

De Santa Felicità Kerk staat in een wijk waar al vanaf de 2e eeuw veel Griekse immigranten woonden. Dezen importeerden zo ook het Christelijke geloof in Florence.

Santa Felicità Kerk Florence
Pontormo’s “Kruisafneming”

De eerste versie van de  Santa Felicità Kerk stond er al in de 4e eeuw na Christus.

De huidige kerk stamt echter uit de eerste helft van de 18e eeuw en is ontworpen door Ferdinando Ruggieri.

De beroemde Vassaripassage gaat door de facade van de Santa Felicità Kerk.

Leden van de Medici familie konden in deze kerk door een groot raam de mis aanschouwen zonder door het gewone volk gezien te worden.

Het interieur bestaat uit een enkel schip. Vòòr de verbouwing in de 18e eeuw waren dat er drie. In totaal zijn er acht kapellen.

Op het plein voor de kerk staat een grote granieten zuil met een Ionische kapiteel.

Hoogtepunten

Barbadori-Capponi Kapel

De bekendste kunstwerken in deze kerk bevinden zich in de eerste kapel aan de rechterkant. In deze Barbadori-Capponi Kapel zijn twee schilderijen te zien van de maniëristische schilder Jacopo Pontormo, de “Aankondiging van de Heer” en de “Kruisafneming” (1528). De figuur helemaal rechts (behalve Jezus de enige met vrij onopvallende kleding) is een zelfportret van de schilder.

Sacristie

In de sacristie valt vooral de door Taddeo Gaddi geschilderde poliptiek “Madonna met Kind en Heiligen” op. De “Aanbidding van de Wijzen” is in 1450 door Francesco di Antonio geschilderd.

Santa Felicità Kerk – Costa San Giorgio 3, Florence

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *