Duomo Florence

De Kathedraal van Florence bevindt zich midden in de stad, op het Piazza del Duomo. Ze is vooral beroemd vanwege de door Brunelleschi ontworpen koepel. De officiële naam is Santa Maria del Fiore. Na de Sint Pietersbasiliek in Rome en de Saint Paul’s Cathedral in Londen is het de derde grootste kerk ter wereld.

Weetjes Duomo Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Kathedraal van Florence is uiteraard Piazza del Duomo. Ze is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is de sluitingstijd 16.45 uur, op donderdag van November t/m April 16.30 uur en op donderdag in Mei en Oktober om 16.00 uur. Toegang is gratis. Er is een speciale ingang voor gehandicapten door de Porta dei Canonici aan de zuidzijde.

Geschiedenis Duomo Florence

Santa Maria del Fiore - Duomo Florence
Santa Maria del Fiore Kathedraal

In 1296 werd Arnolfo di Cambio de opdracht gegeven een grotere Duomo te ontwerpen dan de kleine Santa Reparata die tot dat punt als kathedraal van Florence fungeerde. Bij zijn dood in 1302 had hij nog niet veel meer dan de façade overeind staan. De wolgilde nam vervolgens Giotto (die de klokkentoren voor zijn rekening nam) en Francesco Talenti (verantwoordelijk voor de tamboer van de koepel) in de arm om het werk af te maken.

De huidige façade is overigens het werk van Emilio de Fabris en stamt uit het einde van de 19e eeuw.

De koepel is het werk van Filippo Brunelleschi en is gebouwd tussen 1420 en 1436.  Toendertijd was het de grootste koepel ter wereld. Men kan tussen de binnen-en buitenmuur van de koepel lopen. De ruimte is erg eng, maar men kan wel van schitterende vergezichten over Florence genieten.

Het was de bedoeling 8 balkonnen aan de voet van de koepel te bouwen. Toen Baccio d’Agnolo de eerste afhad (na acht jaar werken, van 1507 tot 1515) werd Michelangelo gevraagd wat hij ervan vond. Hij antwoordde dat hij het resultaat wel wat op een kooi voor krekels vond lijken. Het werk werd meteen stopgezet, en nooit meer hervat.

Santa Reparata Kathedraal

De Duomo werd rond de al bestaande Santa Reparata kathedraal gebouwd.  Dit betekende dat men om de oude kerk te bezoeken eerst door de façade van de nieuwe moest lopen. In 1370, toen de nieuwe kathedraal op de koepel na af was, werd de Santa Reparata met de grond gelijkgemaakt.

Aan de rechterkant kunt U trappen naar beneden aflopen om opgravingen van de oude Santa Reparata te zien. Hier bevinden zich ook een in 1792 gevonden inscriptie op een plaat van de tombe van Filippo Brunelleschi plus ruïnes van antieke Romeinse huizen en vroeg-Christelijke mozaïeken van de oorspronkelijk kerk. (Er is een toegangsprijs van 3 Euro voor dit gedeelte.)

Kunstwerken Santa Maria del Fiore Kathedraal

  • Het mozaïek “De Kroning van de Maagd” in de lunette boven de binnenkant van de hoofdingang is van Gaddo Gaddi (1307).
  • Lorenzo Ghiberti maakte de glas-in-lood ramen in de façade.
  • Paolo Uccello schilderde de grote hòra italica klok. Volgens deze “Italiaanse klok”, die tot de 18e eeuw gebruikt werd, eindigde de dag niet om 12 uur ’s nachts, maar op het moment van de zonsondergang. De vier hoofden in de hoeken van de fresco zijn portretten van profeten.
  • Op de linkermuur is een wandschildering te zien. De Engelse huursoldaat Sir John Hawkwood (door de Florentijnen verbasterd tot Giovanni Acuto) had voor zijn dood gevraagd om een bronzen standbeeld van hemzelf op een paard in zijn ere te laten maken. Uiteindelijk besloot men dat een schilderij goedkoper was en Paolo Uccello werd ingehuurd om het werk te maken (1436). Lorenzo di Credi voegde tijdens een restauratie in de 1e eeuw het trompe-l’oeil kader toe.
  • Naast Hawkwood hangt een vergelijkbaar eerbetoon aan Niccolò da Tolentino, door Andrea del Castagno (1456).
  • Domenico di Michelino schilderde “Dante die de Goddelijke Komedie Verklaart” (1465).
  • De plafondschilderingen op het interieur van de koepel zijn ontworpen door Giorgio Vasari, maar geschilderd door diens leerling Federico Zuccari (1579).

Sagrestia Nuova

Achterin het sanctuarium bevindt de Sagrestia Nuova (“Nieuwe Sacristie”). Toen Lorenzo de’ Medici en zijn broer Giuliano op 26 April 1478 de mis bijwoonden werden ze aangevallen door de door de Paus ondersteunde Pazzi familie. Giuliano werd neergestoken maar Lorenzo slaagde erin te vluchten door de Sagrestia Nuova in te duiken en de door Luca della Robbia tussen 1446 en 1467 gemaakte zware bronzen deuren achter zich dicht te trekken. De terracotta “Wederopstanding” (1442) boven de deur is ook van della Robbia, net als de lunette “Hemelvaart” boven de zuidelijke deur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *