Santissima Annunziata Basiliek Florence

De Santissima Annunziata Basiliek in Florence is vooral het bezichtigen waard vanwege het door Michelozzo ontworpen Chiostrino dei Voti en een door een heuse engel geschilderd fresco.

Weetjes Santissima Annunziata Basiliek Florence

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Piazza della Santissima Annunziata – 50121 Firenze, Italië. Telefoon: +39 055 266181. Openingstijden: Van 07,30 tot 12,30 en van 16,00 tot 18,30 uur. Op zon- en feestdagen ook van 20,45 tot 21,45 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

Santissima Annunziata Basiliek Florence
Façade van de Santissima Annunziata Kerk, met het standbeeld van Ferdinand I.

De Santissima Annunziata Basiliek heeft een interessante ontstaansgeschiedenis. In 1250 keerden zeven Florentijnse mannen van adelijke afkomst na een lange afwezigheid terug naar de stad. In 1233 hadden ze al hun bezittingen weggegeven en waren de bossen ingetrokken om te mediteren.

Ze bouwden een oratorium buiten de toenmalige stadsmuren en stichtten er de Kloosterorde van de Servieten van Maria.

Dit oratorium werd tussen 1440 en 1481 door Michelozzo uitgebreid. Ook Alberti bracht enige veranderingen aan (o.a. de ronde tribune). Nog later werd het in de barokke bouwstijl verbouwd.

Bezienswaardigheden

De façade van de kerk is versierd met fresco’s van de hand van Pontormo.

Het interieur bestaat uit een enkel schip. Het is ontworpen door Alberti. Het plafond is echter gemaakt door Giambelli. Er zijn een aantal fresco’s van de hand van Andrea del Castagno te zien. Giambologna was verantwoordelijk voor verschillende beeldhouwwerken.

Chiostrino dei Voti

De Chiostrino dei Voti is door Michelozzo ontworpen en herbergt o.a. Andrea del Sarto’s “Geboorte van de Maagd” (1513) en een gedeeltelijk beschadigde “Komst van de Drie Koningen” (1514). In deze latste fresco is Del Sarto zelf te zien (de man met de blauwe hoed, rechts). Andere werken in de chiostrino zijn een “Maria-Hemelvaart” door Rosso Fiorentino (1513) en een “Maria-Visitatie” uit 1515 door Jacopo Pontormo.

Engelenwerk

Santissima Annunziata Basiliek Florence
Het door de engel afgemaakte schilderij.

Links van de ingang staat een enorm, door Michelozzo ontworpen tabernakel. Hier hangt een schilderijtje dat in 1252 door een monnik begonnen is, maar door een engel afgemaakt. De monnik ging even en dutje doen toen hij zich realizeerde dat hij de maagd niet mooi genoeg zou kunnen schilderen. Weer wakker zag hij dat het gezicht van de maagd ingeschilderd was. Het is in Florence gebruikelijk voor bruidjes om hun boeketten hier achter te laten, wat geluk zou brengen.

Standbeeld

Buiten de kerk, op het Piazza Santissima Annunziata, staat een door Giambologna gemaakt standbeeld van de Groothertog Ferdinand I op zijn paard (1608). Na de dood van Giambologna werd dit werk gegoten door Pietro Tacca. De twee fonteinen op het plein zijn eveneens gemaakt door Tacca. De portico is ontworpen door Brunelleschi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *