Museums Florence

Florence beschikt over enkele van de beroemdste kunstmusea ter wereld. Dit is grotendeels te danken aan de door de Medici en het Huis van Lotharingen aangelegde verzamelingen. Behalve aan de kunst gewijde museums als de wereldberoemde Uffizi zijn er ook een aantal aan de wetenschap gewijde verzamelingen.

Museums Florence

Galleria degli Uffizi

Uffizi FlorenceDe Galleria degli Uffizi is één van de oudste en beroemdste kunstmusea ter wereld. Anderhalf miljoen bezoekers per jaar bewonderen er één van de grootste Renaissance kunstcollecties van Florence. Men laat er maar 660 bezoekers gelijktijdig binnen, dus reserveren is geen luxe.

Galleria dell’Accademia

De Galleria dell’Accademia behoort tot de belangrijkste musea in Florence en Italië. De grootste trekpleister in dit museum is het origineel van Michelangelo’s meesterwerk de David. Behalve mooie kunst is er ook een door de Medici familie verzamelde collectie muziekinstrumenten te zien.

Bargello Nationaal Museum

Het Bargello Nationaal Museum (Museo Nazionale del Bargello) is het belangrijkste sculptuurmuseum van Florence. Het is gehuisvestigd in een gebouw dat ooit dienst deed als kazerne en gevangenis. Er zijn werken van de beroemdste Florentijnse artiesten (Michelangelo, Ghiberti, Donatello en de broers Della Robbia) te zien.

Santa Maria Novella Museum

Het Santa Maria Novella Klooster in Florence heeft van zijn kloostergangen een museum gemaakt. Hoogtepunten zijn een aantal fresco’s van de hand van Paolo Uccello en de zogeheten Kapel van de Spanjaarden.

San Marco Museum

San Marco Museum FlorenceHet San Marco Museum (Museo Nazionale di San Marco) in Florence zetelt in een voormalig klooster uit de middeleeuwen. Fra Angelico leefde, werkte en schilderde in dit klooster. Zijn beste en belangrijkste werken zijn dan ook hier te zien.

Galleria Palatina

Galleria Palatina FlorenceDe Galleria Palatina is een in het Palazzo Pitti gehuisvestigd museum. De verzameling bestaat vooral uit meesterwerken uit de late Renaissance en uit nog latere periodes. Deze zijn merendeels afkomstig uit de privé-collecties van de Medici’s en van het Huis van Lotharingen.

Corridoio Vasariano

De hal die vanaf de Galleria degli Uffizi naar het Palazzo Pitti voert wordt de Corridoio Vasariano genoemd. Het bouwwerk is genoemd naar de architekt Vasari. Het is 1565 gebouwd en is meer dan een kilometer lang. Een groot deel van de hal loopt over de beroemde Ponte Vecchio brug.

Galleria d’Arte Moderna

Wanneer men aan Florence en aan Florentijnse kunst denkt, denkt men natuurlijk allereerst aan de Renaissance periode. Toch is ook de Galleria d’Arte Moderna, die 30 zalen op de tweede verdieping van het Palazzo Pitti in beslag neemt, de moeite waard.

Santo Stefano al Ponte Bisschoppelijk Museum

Santo Stefano al Ponte Museum FlorenceHet Museo Diocesano di Santo Stefano al Ponte in Florence is verbonden aan de kerk van dezelfde naam. De grootste attractie van dit Bisschoppelijk Museum wordt gevormd door een aantal 18e eeuwse waterverfschilderijen waarop de geestelijke mode van die tijd afgebeeld is.

Specola Zoölogie Museum

Het “La Specola” Museo Zoologico is het grootste van zijn soort in Italië. Hoogtepunt is een enigszins lugubere verzameling wassen modellen van menselijke lichamen waarop sectie verricht is. In de laatste zaal kan men zien wat de gevreesde pest in een middeleeuwse stad kon aanrichten.

Opificio delle Pietre Dure

Bij de Pietra Dura techniek wordt een steen ingelegd met andere steensoorten. In Florence heeft men een museum aan deze techniek gewijd, dat het Museo Opificio delle Pietre Dure (“Museum van de Fabriek van de Harde Stenen”) heet.

Porceleinmuseum

Het Porceleinmuseum (Museo delle Porcellane) zetelt in het Casino del Cavaliere. Dit paleis staat op de top van de heuvel waar de Bobolituin op aangelegd is. De verzameling bestaat uit porceleinen objekten die aan de Medici en het koningshuis van Savoye toebehoord hebben.

Horne Museum

Het Horne Museum is genoemd naar de Engelsman Herbert Percy Horne die zijn privé-verzameling kunstwerken uit de Renaissance na zijn dood aan de stad naliet. Van huishoudelijke artikelen tot schilderijen van Giotto.

Galileo Museum

Het Natuurgeschiedenis Museum van Florence is genoemd naar Galileo Galilei. De verzameling bestaat grotendeels uit een aantal schitterende mechanische instrumenten. Net als veel musea in Florence is het begonnen met een collectie van de Medici familie. De zetel is het Palazzo Castellani, een voormalig kasteel.

Stibbert Museum

Het Stibbert Museum is genoemd naar de Schot Frederick Stibbert. Het is gehuisvestigd in de villa die deze vrijbuiter van zijn Italiaanse moeder erfde. De over 60 zalen verdeelde collectie is uiterst eclectisch, met als hoogtepunt de verzameling harnassen uit alle delen van de wereld.

Casa Guidi

Het Casa Guidi bevindt zich dichtbij de San Felice Kerk. Het was de residentie van de Engelse dichteres Elizabeth Barrett Browning en haar man Robert toen ze in de stad woonden. Tegenwoordig is het een museum. Het is gratis toegankelijk, maar fooien geven mag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *