Bargello Museum Florence

Het Bargello Nationaal Museum (Museo Nazionale del Bargello) is het belangrijkste sculptuurmuseum van Florence. Het is gehuisvestigd in een gebouw dat ooit dienst deed als kazerne en gevangenis. Er zijn werken van de beroemdste Florentijnse artiesten (Michelangelo, Ghiberti, Donatello en de broers Della Robbia) te zien.

Weetjes Bargello Museum Florence

Adres, Entréeprijs en Openingstijden

Het adres van het Bargello Nationaal Museum is Via del Proconsolo 4, 50122 Firenze. Tel. +39 0552388606. Bus: 14, 23, A. Het is geopen van maandag tot zondag van 08.15 tot 17.00 uur. Dicht: 2e en 4e maandag van de maand; 1 januari, 1 mei, 25 december. Toegangsprijs 2014: 4 Euro (korting: 2 Euro).

Palazzo del Bargello of Piazza del Popolo

De naam Bargello was oorspronkelijk de naam van een soort politiechef in de Middeleeuwen. Deze had zijn zetel in het in 1255 gebouwde paleis, dat hierdoor het Palazzo del Bargello (of kortweg Bargello) genoemd werd. Ook stond het bekend onder de naam Palazzo del Popolo.

Op de binnenplaats kan men de wapenschilden zien van de verschillende podestà (een soort van middeleeuwse burgemeester) die het in Florence voor het zeggen hadden.

De trap die naar de loggia op de tweede verdieping leidt is versierd met door Giambologna ontworpen bronzen vogels.

Arsenaal

Het vroegere arsenaal van het Palazzo del Bargello huisvestigt nu o.a. een aantal van de vroegste door Michelangelo gemaakte beeldhouwwerken.

De Bacchus (1497) is in Rome gemaakt, toen hij 22 jaar oud was. De klassieke invloeden worden met het, de Renaissance kenmerkende, realisme vermengd: De God ziet er ècht uit alsof hij dronken is (en werd dan ook geweigerd door de opdrachtgever).

De Pitti Tondo is een in de stiacciato techniek vervaardigde “Madonna met Kind”. Dit is één van de eerste werken waar Michelangelo het niet polijsten van het marmer als werktuig gebruikt om een groter realisme te bewerkstelligen.

Een ander meesterwerk in deze zaal is de “Vliegende Mercurius” van de, oorspronkelijk Vlaamse, beeldhouwer Giambologna.

Salone del Consiglio Generale

De vroegere Salone del Consiglio Generale is nu de bewaarplaats van een aantal geglazuurde terracotta madonna’s van de hand van o.a. Luca della Robbia, plus een paar van de invloedrijkste beeldhouwwerken uit de vroege Renaissance.

Donatello in de Salone del Consiglio Generale

Er staan maar liefst twee David‘s, een marmeren versie uit 1408 en een bronzen beeld dat hij tussen 1440 en 1450 gemaakt heeft en als het eerste vrijstaande naakte beeld sinds de oudheid beschouwd wordt.

De Marzocco, de leeuw die het symbool was van de Florentijnse Republiek, is tussen 1418 en 1420 gemaakt.

De San Giorgio stamt uit 1416 en was vervaardigd voor een nis in de Orsanmichele Kerk. Eronder is een reliëf dat de heilige verbeeldt terwijl hij de draak doodt. Dit is het eerste werk waar hij zijn stiacciato techniek gebruikt.

De ondeugend kijkende Cupido is tussen 1430 en 1440 gemaakt.

Andere Kunstenaars in de Salone del Consiglio Generale

Toen het Baptisterium van nieuwe deuren moest worden voorzien, werd er een competitie uitgeschreven. De modellen van de “Opoffering van Isaac” door Brunelleschi en Ghiberti (de laatste zou uitindelijk winnen) zijn hier te zien.

Nog Meer Hoogtepunten

Op de bovenste verdieping kan men o.a. een zaal met de geglazuurde terracotta’s van de Della Robbia broers (Andrea en Giovanni) zien, alsmede een kamer gewijd aan Leonardo Da Vinci’s leermeester Verrocchio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *