Fondaco dei Tedeschi Venetië

Het Fondaco dei Tedeschi is een historisch gebouw dichtbij de Rialtobrug in Venetië dat tot luxe winkelcentrum omgebouwd is. Vroeger was dit het gebouw waar de Duitsers (Tedeschi) handel dreven.

Fondaco dei Tedeschi Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Calle del Fontego dei Tedeschi – 30100 Venezia. Openingstijden winkelcentrum: Van 10.00 tot 19.00 uur. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Fondaco dei Tedeschi Venetië
Fondaco dei Tedeschi

Het Fondaco dei Tedeschi is oorspronkelijk in de 13e eeuw gebouwd. Het deed in die tijd dienst als aanlegplaats voor Duitse kooplieden die goederen naar de stad brachten. Het moest echter na een brand in 1505 geheel opnieuw opgebouwd worden.

De Venetiaanse Senaat, door wie deze reconstructie betaald werd, verbood het gebruik van marmeren versieringen. Wel mochten Giorgione en Titiaan de buitenmuren met fresco’s beschilderen. Giorgione was (toen nog) bekender, dus mocht hij het centrale deel van de voorgevel doen. Titiaan kreeg dus de zijkanten toebedeeld. In het Ca d’Oro zijn nu enige, vanwege de vochtigheid echter niet in erg goede staat verkerende, van deze schilderingen te zien.

In de loop der eeuwen is het Fondaco dei Tedeschi voor verschillende dingen gebruikt. Soms was het dan ook nodig te structuur te veranderen. De zijtorens zijn gesloopt en de binnenplaats is nu in tegenstelling to vroeger overdekt. Midden op deze binnenplaats is nog wel een mooie antieke put te zien.

Het woord fondaco is van het Arabische funduq afgeleid, en kan zowel “magazijn” als “hotel” betekenen. Tedeschi zijn Duitsers, die al in 1228 van het gebouw gebruik maakten. Aangezien deze Duitsers belangrijke handelspartners waren, werden in het gebouw meteen de douaneformaliteiten afgedaan.

Tegenwoordig is het Fondaco dei Tedeschi een exclusief winkelcentrum met 7000 m2 winkelruimte. Het biedt ook een prachtig uitzicht over het kanaal en de Rialtobrug.

Fondaco dei Tedeschi Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *