Fontana Nova Tarquinia

De Fontana Nova is een 12e eeuwse fontein in het historische centrum van Tarquinia. De oorspronkelijke naam van de fontein was Fontana Antica.

Fontana Nova Tarquinia

Nuttige informatie

Het adres van de “Nieuwe Fontein” is Via della Fontana Nuova – 01016 Tarquinia.

Geschiedenis en beschrijving

Fontana Nova Tarquinia
Fontana Nova

De Fontana Nova  wordt gevormd door een groot bassin dat met een tongewelf bedekt is. Aan de voorkant zijn zes bogen te zien die die rusten op dikke, vrij lompe zuilen met kapitelen die versierd zijn met bladmotieven.

Aan de muur, die zich op ongeveer 2 meter van de rotsen achter het monument bevindt, waren er zes tuiten waaruit water kwam. Het is niet duidelijk waar het water uiteindelijk vandaan kwam.

De fontein stamt uit de tijd van Paus Honorius II (12e eeuw) en is even oud als het nabijgelegen Santa Maria in Castello. Vanuit het toenmalige centrum van Tarquinia liep men door de Porta Falsa (ook wel Porta del Fiore) langs een heuvelkam over de Via Coperta naar de waterbron van de stad.

De oorspronkelijke naam was Fontana Antica, maar toen ze aan het einde van de 14e eeuw gerestaureerd werd, kreeg ze de nieuwe naam Fontana Nova.

In 1545 werd de fontein toevertrouwd aan de gildes der schoenmakers en tuinmannen op voorwaarde dat dezen ervoor zouden zorgen dat de fontein schoon en in goed funktionerende staat moest blijven.

Rond de 16e/17e eeuw werd een wateropslagplaats links naast de fontein gebouwd. Deze raakte vervolgens in verval en werd, ook doordat de Porta Falsa gesloten werd, niet meer gebruikt.

Tegen het einde van de vorige eeuw is de fontein in ere hersteld.

Fontana Nova, Tarquinia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email