Fontana dei Papi Prossedi

De monumentale Fontana dei Papi bevindt zich op korte afstand van de stadspoort van Prossedi, in de Strada Marittima. Ze is in het begin van de 18e eeuw gebouwd ter ere van een bezoek van de toenmalige paus aan de streek.

Fontana dei Papi Prossedi

Fontana dei Papi Prossedi
De Fontein van de Pausen

De “Fontein van de Pausen” is in 1727 gebouwd in opdracht van Markies Livio De Carolis, die een jaar eerder leenheer was geworden van Prossedi door het stadje van de Altieri te kopen.

De Carolis was slects 20 jaar lang eigenaar van Prossedi. Hij was telg van een familie die rijk was geworden doordat ze het alleenrecht had verkregen op de belastinginname in de streek. Met dit geld werden terreinen gekocht en de ook werd de geestelijkheid ermee zoetgehouden.

Nadat Paus Benedetto XIII benoemd hem tot Markies van Prossedi benoemd had, liet hij eerst (in 1711) een fontein bij het Santuario della Madonna della Neve in Frosinone bouwen en in 1727, ter ere van een pauselijk bezoek, de marmeren “Fontein van de Pausen”.

In die tijd was de straat tussen Frosinone en Prossedi niet erg goed begaanbaar en de Markies had er alles aan gedaan om de tocht van de paus zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

De Fontana dei Papi bestaat uit een brede kuip voor een marmeren muur tussen twee pilasters. De marmeren plaat heeft een inscriptie.

De twee kleinere kuipen werden later toegevoegd.

De drie wapenschilden die op de fronton afgebeeld waren vertegenwoordigden (van links naar rechts), Bisschop M.P. de Carolis, Paus Benedetto XIII en de markies die het allemaal mogelijk gemaakt heeft. Het wapenschild van de Markies werd, waarschijnlijk door latere eigenaars van Prossedi, tegen het midden van de 18e eeuw verwijderd.

De fontein werd vroeger door de vrouwen van Prossedi gebruikt om er kleren te wassen en door herders om her hun beesten te laten drinken.

Fontana dei Papi, Prossedi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email