Fontana di Piazza Tarquinia

Tarquinia - Fontana di Piazza

De Fontana di Piazza bevindt zich op het Piazza Trento e Trieste in Tarquinia. Het was het eindpunt van het aquaduct dat tot 1870 de stad van water voorzag.

Fontana di Piazza Tarquinia

Geschiedenis en beschrijving

Fontana di Piazza Tarquinia
Fontana di Piazza

De fontein staat voor het Palazzo Comunale en bestaat uit een rond, marmeren bassin. Langs de zijkant staan vier verhogingen aan de zijkanten waarvan twee bebaarde maskers te zien zijn waaruit water spuit.

In het midden ziet men van de steensoort peperino gemaakte rotsen met daarboven vier richels, waartussen een aantal wapenschilden te zien is. Dat van Paus Innocenzo XIII Conti is naar de Corso Vittorio Emanuele gekeerd, terwijl dat van Kardinaal R. Imperiali aan de kant van het Palazzo Comunale te zien is. Het wapenschild van Corneto (de oude naam van Tarquinia) bevindt zich aan de zuidkant en aan de oostkant is er een inscriptie die aan de voltooiing van het nieuwe aquaduct in 1724 herinnert. Vanuit maskers onder de richels spuiten stralen water vier bassins in de vorm van schelpen in. Aan de voet van de centrale zuil zijn vier adelaars te zien. Bovenop de zuil staat een kruis.

Hoewel de fontein volgens de overlevering door Kardinaal G. Vitelleschi in 1435 uit Palestrina naar Tarquinia gebracht is, is het in werkelijkheid een ontwerp van de architekt F. Barigioni en is tussen 1723 en 1725 door de beeldhouwer F. Pincellotti gebouwd.

Het bovengenoemde aquaduct zou tot 1870 gebruikt worden om water de stad in te voeren. Er zijn nog ruïnes van te zien op de weg tussen Tarquinia en Monte Romano.

Fontana di Piazza, Tarquinia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email