Fonte Gaia Siena

Fonte Gaia Siena

Eén van de opvallendste bezienswaardigheden op het Piazza del Campo in Siena is de Fonte Gaia, een fontein die haar water vanuit de heuvels ten noorden van Siena ontvangt.

Fonte Gaia Siena

Geschiedenis en beschrijving

Fonte Gaia Siena
Fonte Gaia

Om het water het laatste stuk naar het Piazza del Campo zelf te laten overbruggen moest de architekt Giacomo Vanni di Ugolino een aantal ondergrondse kanalen aan laten leggen. Hij deed hier acht jaar over, maar verdiende er wel de bijnaam Dell’Acqua (“van het Water”) mee. Deze ondergrondse kanalen werden bottini genoemd.

Toen het water de fontein bereikte (1342) werd er flink feestgevierd door de inwoners van Siena en het was door de uitbundigheid van deze festiviteiten dat de fontein de naam Fonte Gaia (gaio betkent “blij”) kreeg.

Er is niet veel bekend over hoe de fontein er toen uitzag, aangezien ze werd vervangen door de huidige versie die tussen 1409 en 1419 door Jacopo della Quercia gebeeldhouwd is.

Op het plein zelf staat sinds 1858 trouwens een door Tito Sarrocchi gemaakte kopie. Het origineel is te zien in het museum bij de Santa Maria della Scala.

Meer Bezienswaardigheden Siena

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email