Forte di Bard en Alpenmuseum

Forte di Bard

Het Forte di Bard is het beroemdste kasteel in de regio Valle d’Aosta. Het hoort bij, en kijkt uit over, de gemeente Bard. Er zijn vijf verschillende museums in dit fort, dat ook over een hotel en een restaurant beschikt. Tot 3 oktober 2021 is er een aan de 56ste editie van de “Wildlife Photographer of the Year” gewijde tentoonstelling.

Forte di Bard

Nuttige informatie

Adres: Forte di Bard. Telefoon: +39 0125 833811. Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 19.00 uur. Maandag gesloten. Toegangsprijs: Het fort zelf is gratis toegankelijk. De verschillende secties hebben elk een eigen toegangsprijs: Alpenmuseum: € 8,00 (gereduceerde prijs € 6,00); Alpen voor kinderen: € 6,00, (korting € 5,00);
Gevangenissen: € 5,00 (korting € 4,00). Een glazen lift voert vanuit het dorp zelf naar de ingang van het kasteel.

Geschiedenis

De huidige versie van het Forte di Bard is in de 19e eeuw in opdracht van het Huis van Savoye gebouwd. In de loop der jaren hadden er al verschillende andere forten op deze plek gestaan. De architect Francesco Antonio Olivero werkte van 1830 tot 1838 aan het kasteel.

Geschriften tonen aan dat er al in de 6e eeuw een garnizoen Ostrogoten op de plek zetelde. Van de 10e tot de 13e eeuw was het eigendom van de burggraaf van Aosta. Halverwege de 14e eeuw nam Amedeo van Savoye de macht in de streek over. Het Huis van Savoye bleef hierna eeuwenlang in het bezit van het fort.

In 1704 slaagde er Vittorio Amdedeo II van Savoye erin de Franse troepen bij het fort een halt toe te roepen. Bijna een eeuw later werd Napoleon er eveneens twee weken lang tegengehouden. Het heldhaftige weerstand betekende wel het voorlopige einde van het kasteel. Nadat de troepen van Napoleon er uiteindelijk in geslaagd waren het kasteel te veroveren, liet de keizer het met de grond gelijk maken.

Pas 30 jaar later liet Carlo Felice van Savoye het weer opbouwen. De verschillende delen van het fort hebben elk een eigen naam gekregen: Het laagste deel bestaat uit het Opera Ferdinando en het Opera Mortai, het centrale deel is het Opera Vittorio en het bovenste is verdeeld in het Opera Gola en het Opera Carlo Alberto.

Alpenmuseum

Vanaf het einde van de 19e eeuw werd het fort niet meer als zodanig gebruikt. Het werd eerst een militaire gevangenis en later een kruitopslagplaats. Vanaf 1975 is het in handen van de regio Valle d’Aosta. Na een restauratie is in 2006 het Museo delle Alpi geopend.

In werkelijkheid zijn dit een aantal verschillende ruimtes die onder deze verzamelnaam vallen. De belangrijkste zijn het Alpenmuseum (in het Opera Carlo Alberto), de Alpen voor Kinderen en de Gevangenissen van het Fort.

Het Alpenmuseum is verspreid over vier secties (natuuronderzoek, geografie, antropologie en meteorologie), die 29 zalen in beslag nemen.

Er is ook ruimte voor niet-permanente tentoonstellingen. De expositie “Wildlife Photographer of the Year” zal duren tot 3 oktober 2021. De mooiste foto’s uit de door het Natural History Museum in Londen georganizeerde competitie zijn hier te zien.

De binnenplaats wordt vaak voor concerten en andere evenementen gebruikt.

Alpenmuseum, Forte di Bard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email