Francesco Cilea Theater Reggio Calabria

Het Teatro Francesco Cilea is het gemeentelijke theater van Reggio Calabria en bevindt zich langs de Corso Garibaldi. Na een langdurige verbouwing is het pas sinds 2003 weer voor het publiek geopend. Sinds 2008 doet een deel van het theater dienst als zetel van de Gemeentelijke Pinacotheek van Reggio Calabria.

Francesco Cilea Theater Reggio Calabria

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Demetrio Tripepi, Reggio Calabria. Openingstijden en toegangsprijs: Afhankelijk van de voorstelling.

Geschiedenis en beschrijving

Het Teatro Comunale Francesco Cilea is gewijd aan een uit Reggio Calabria zelf afkomstige componist. Het in 1931 voltooide theater is vervaardigd naar een al in 1919 gemaakt ontwerp van de archtiecten Domenico De Simone en Laviny. Met een capaciteit van 1500 zitplaatsen is het het grootste theater van de stad.

Voordat het theater op de plek gebouwd werd stond er een Domenicaner Klooster.

De façade is in opdracht van de toenmalige burgemeester Giuseppe Valentino in een stijl gebouwd die de architectuur uit de tijd van de Magna Grecia moest weerspiegelen. Magna Grecia (“Groot Griekenland”) was de naam die de Romeinen aan het door uit Griekenland afkomstige bewoners van de Italiaanse zuidkust gegeven hadden.

Het centrale deel van de façade steekt enigszins naar voren. Een brede trap met aan weerszijden twee opritten voor rolstoelen voeren naar de ingang. Via een atrium komt men in de hoefijzervormige zaal. Deze heeft drie rijen tribunes en een grote loggia, met in het midden een erebalkon.

Na een lange restauratie vond in 1964 een nieuwe inwijding van het theater plaats. Hierna volgde een bloeiperiode, maar in 1985 werd het ontoegankelijk werklaard en vervolgens gesloten. Pas na weer een restauratie, die maar liefst 18 jaar in beslag nam, volgde de heropening.

Sinds 2008 doet de eerste verdieping van het theater dienst als zetel van de Pinacoteca Civica van Reggio Calabria. De werken die voorheen in het gemeentemuseum hingen zijn nu in deze pinacotheek te zien.

Via Demetrio Tripepi – Reggio Calabria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email