Galla Placidia Mausoleum Ravenna

Het Mausoleum van Galla Placidia hoort tot de grootste trekpleisters in Ravenna. Het monument is tussen 425  en 450 gebouwd en is wereldberoemd vanwege de mozaïeken die het interieur sieren. In tegenstelling tot het interieur is de buitenkant erg sober. Het Galla Placidia Mausoleum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Galla Placidia Mausoleum Ravenna

Galla Placidia Mausoleum Ravenna

Plafond van de koepel.

Galla Placidia leefde van 386 tot 452 en was de zus van de Romeinse keizer Honorius, die Ravenna in 402 tot hoofdstad van het oostelijke Romeinse rijk uitriep. Het monument is na het jaar 426 gebouwd.

Er is geen enkel schrijftelijk bewijs dat het gebouw werkelijk als mausoleum van de keizerin bedoeld was. Wat wel zeker is is dat ze niet in Ravenna, maar in een kapel onder de Sint-Pietersbasiliek in Rome, begraven is.

Het monument heeft een onregelmatig vloerplan, dat echter iets van een Grieks kruis weg heeft.

Het exterieur is uiterst sober gehouden.

De mozaïeken die het interieur sieren worden daarentegen tot de mooiste van Ravenna gerekend. De uitvoering van het werk werd waarschijnlijk door verschillende kunstenaars gedaan. Dit is af te lezen uit de verschillende diktes van de afgebeelde menselijke figuren.

De koepel wordt aan de buitenkant door de tamboer uit het zicht gehouden. Aan de binnenkant ziet men een Latijs kruis, dat door een sterrenhemel omlijst wordt. De sterren worden steeds kleiner naarmate ze hoger aangebracht zijn. De lunettes van de koepel zijn versierd met engelen en apostelen met hooggeheven armen.

In de lunette bij de ingang is de Goede Herder afgebeeld. Hij is omringd door schapen, middenin een ongerepte natuur.

Tegenover de ingang is nog een lunette. De figuur hierin afgebeeld is volgens sommigen Christus, maar volgens ander San Lorenzo.

Het bolgewelf is met guirlandes, bloemen, fruit en geometrische motieven versierd.

Openingstijden Galla Placidia Mausoleum Ravenna

Het Mausoleo di Galla Placidia is van April t/m September van 09.00 tot 19.00 uur geopend. In Maart en Oktober is dit van 09.00 tot 17.30 uur en van November t/m Februari van o9.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 1 Januari, 25 December.

Toegangsprijs

De toegangsprijs is 9,50 Euro, maar dit is inclusief de San Vitale Basiliek, de Sant’Apollinare Nuovo Basiliek, het Battistero Neoniano, het Galla Placidia Mausoleum, de Aartsbiscchoppelijke Kapel en het Museo. De kortingsprijs is 8,50 Euro. Kinderen jonger dan 10, residenten en gehandicapten mogen gratis naar binnen.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Galla Placidia Mausoleum is Via Argentario, 22 (tel. 800 303 999). De dichtstbijzind bushalte is Porta Serrata (lijn 2, 3, 5, 18, 70, 90, 140, 141, 161, 163, 195).

Galla Placidia Mausoleum – Via Argentario, 22 Ravenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *