Galleria Vittorio Emanuele II Milaan

De Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan is één van de bekendste winkelgalerijen ter wereld. Ze heeft vijf verdiepingen en staat bekend als de “Woonkamer van Milaan”. De triomfboog bij de ingang en het glazen dak zijn wereldberoemd.

Galleria Vittorio Emanuele II Milaan

Adres Galleria Vittorio Emanuele II

Het adres van de Galleria Vittorio Emanuele II is Piazza Duomo, 20123 Milano (tel. +39 0277404343). Metro: Duomo (lijn M1, M3).

Geschiedenis en beschrijving

Galleria Vittorio Emanuele II Milaan

De Galleria in 1880

In 1860 wilde men in Milaan een nieuw project realiseren voor het historische gebied dat ligt tussen de Duomo en het beroemde operahuis La Scala. Er werd een competitie uitgeschreven en uiteindelijk werd gekozen voor het ontwerp van Giuseppe Mengoni, een architekt uit Bologna, die een enorme met glas bedekte arcade had ontworpen die twee van de bekendste Milanese gebouwen met elkaar zou verbinden. Zijn ontwerp was gebaseerd op de winkelgalerijen van Parijs. De eerste steen werd in 1965 gelegd door Koning Vittorio Emanuele II zelf. Ondanks dat het projekt aanvankelijk niet erg populair was omdat men er een historisch stadsdeel voor met de grond gelijk had moeten maken, slaagde men erin de Galleria al na 2 en een half jaar in te wijden (hoewel er nog 10 jaar aan de majestueuze ingang gewerkt zou worden). De dag voordat het werk voltooid werd viel Mengoni van de triomfboog en stierf. Tegen die tijd waren de Milanezen al van het gebouw gaan houden en het verkreeg dan ook snel de bijnaam “Woonkamer van Milaan” (Il Salotto di Milano).

Het vloerplan van de Galleria Vittorio Emanuele II heeft de vorm van een Grieks kruis. De langere wandelgang is 106 meter lan en de kortere 105,5. De wandelgangen zijn bedekt met een construktie van ijzer en glas en kruisen elkaar bij een octagonaal plein onder een 47 meter hoge glazen koepel.

De ingang aan het Piazza del Duomo wordt gekenmerkt door een enorme triomfboog. Voor de architekt was de Galleria het symbool van de Italiaanse Eenwording die gedurende de bouw gestalte had gekregen en het gebouw is dan ook versierd met allerhande patriotische symbolen. De vloermozaieken tonen het wapenschild van de Savoye’s (het Koningshuis) en de symbolen van de steden Rome (de wolvin), Florence (de lelie), Turijn (de stier) en natuurlijk Milaan zelf (een witte vlag met een rood kruis). De stieren schijnen vaak vervangen te moeten worden aangezien het geluk brengt wanneer men met zijn hak op de testikels van het beest trapt.

Alle winkels binnen de Galleria moeten verplicht een uithangbord hebben met gouden letters op een zwarte achtergrond.

De standbeelden onder het glazen dak van de façades vertegenwoordigen Italiaanse artiesten en wetenschappers, terwijk de vier mozaieken in de lunettes onder de centrale koepel Europa, Amerika, Azië en Afrika voorstellen. Deze stammen uit 1911 en vervangen de originele fresco’s die al aan het vervagen waren (zie foto boven).

Galleria Vittorio Emanuele II, Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *