Galleria Vittorio Emanuele II Milaan

Galleria Vittorio Emanuele Milaan

De Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan is één van de bekendste winkelgalerijen ter wereld. Ze heeft vijf verdiepingen en staat bekend als de “Woonkamer van Milaan”. De triomfboog bij de ingang en het glazen dak zijn wereldberoemd.

Galleria Vittorio Emanuele II Milaan

Nuttige informatie

Het adres van de Galleria Vittorio Emanuele II is Piazza Duomo, 20123 Milano (tel. +39 0277404343). Metro: Duomo (lijn M1, M3). De galerij zelf is 24 uur per dag geopend.

Geschiedenis en beschrijving

Galleria Vittorio Emanuele II Milaan
De Galleria in 1880

In 1860 wilde men in Milaan een nieuw project realiseren voor het historische gebied tussen de Duomo en het beroemde operahuis La Scala. Pas in 1863, bij de derde competitie, koos men uiteindelijk voor het ontwerp van Giuseppe Mengoni, een architect uit Bologna. Mengoni had een enorme met glas bedekte arcade ontworpen om de twee beroemde gebouwen met elkaar te verbinden. Zijn ontwerp was gebaseerd op de winkelgalerijen van Parijs.

Het ontwerp van Mengoni werd wel aangepast. Hij had slechts één lange gang in gedachten gehad, maar men besloot de zijarmen toe te voegen.

Koning Vittorio Emanuele II zelf legde in 1865 de eerste steen. Het werk ging snel, ondanks dat het project aanvankelijk niet erg populair was omdat men er een historisch stadsdeel voor met de grond gelijk had moeten maken. De inwijding vond a na 2 ½ jaar plaats (hoewel er nog 10 jaar aan de majestueuze ingang gewerkt zou worden). Tegen die tijd was de publieke opinie al omgeslagen. De Galleria verkreeg dan ook snel de bijnaam “Woonkamer van Milaan” (Il Salotto di Milano).

De dag voordat het werk voltooid werd viel Mengoni van de triomfboog en stierf.

Het vloerplan van de Galleria Vittorio Emanuele II heeft de vorm van een Grieks kruis. De langere wandelgang is 196 meter lang en de kortere 105,5. De wandelgangen zijn bedekt met een constructie van ijzer en glas en kruisen elkaar bij een octagonaal plein onder een 47 meter hoge glazen koepel.

De ingang aan het Piazza del Duomo wordt gekenmerkt door een enorme triomfboog. Voor de architect was de Galleria het symbool van de Italiaanse Eenwording die gedurende de bouw gestalte had gekregen en het gebouw is dan ook versierd met allerhande patriotische symbolen. De vloermozaieken tonen het wapenschild van de Savoye’s (het Koningshuis) en de symbolen van de steden Rome (de wolvin), Florence (de lelie), Turijn (de stier) en natuurlijk Milaan zelf (een witte vlag met een rood kruis). De stier schijnt vaak gerestuareerd te moeten worden aangezien het volgens een Milanees bijgeloof geluk brengt wanneer men met zijn hiel op de testikels van het beest staand, dire maal rond draait. Deze gewoonte heeft zijn oorsprong in de rivaliteit tussen de steden Milaan en Turijn.

Alle winkels binnen de Galleria moeten verplicht een uithangbord hebben met gouden letters op een zwarte achtergrond.

De standbeelden onder het glazen dak van de façades vertegenwoordigen Italiaanse artiesten en wetenschappers, terwijk de vier mozaieken in de lunettes onder de centrale koepel Europa, Amerika, Azië en Afrika voorstellen. Deze stammen uit 1911 en vervangen de originele fresco’s die al aan het vervagen waren.

Galleria Vittorio Emanuele II, Milaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *