Genua

Uitzicht Lanterna Genua

Genua (Genova in het Italiaans) is de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam. Het is qua inwoneraantal de zesde stad van Italië en heeft een enorm dichtbevolkt centrum. Het is de belangrijkste havenstad van de streek en de oude vuurtoren die Lanterna genoemd wordt is dan ook het symbool van de stad. Genua heeft bijna 600 duizend inwoners.

Alles over Genua

Regio: Ligurië. Provincie: Genova. Postcode: 16121 t/m 16167. Kengetal: (+39) 010. Gemeentehuis: Palazzo Tursi in via Garibaldi 9 (tel. 010 557111). VVV: Het toeristeninformatiekantoor van de stat heet IAT (tel. +39 0105572903) en bevindt zich aan de Via Garibaldi, 12. Het is elke dag van 09.00 tot 18.20 uur geopend. In totaal zijn er vier VVV kantoren in Genua.

Met de auto/openbaar vervoer

Centraal station Brignole Genua
Genova Brignole is één van de twee grote treinstations van de stad.

Met de auto: De snelweg A7 voert vanuit Milaan in zuidelijke richting naar Genua. Vanuit Alessandria volgt U de E25 tot Voltri en dan de E80 of de SS1 (de oude Romeinse Via Aurelia) naar het oosten. Vanuit Rome, Pisa en Livorno volgt U de E80 of de SS1 in noordelijke richting. Vanuit Ventimiglia, San Remo en Savona neemt U eveneens de E80 of de SS1. De SS45 voert naar Piacenza.

Openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat bij Sestri Ponente en heet Aeroporto Cristoforo Colombo. Er zijn goede treinverbindingen naar de andere grote steden en naar veel kleinere gemeentes in de omgeving. De twee grote stations heten Genova Piazza Principe en Genova Brignole. De haven van de stad is de belangrijkste in het gebied. Het lokale openbaar vervoer wordt op de regionale treinen en enige veerboten na verzorgd door de maatschappij AMT. Er is een metro- en bussysteem en er zijn ook funiculare’s en zelfs publieke liften.

Bezienswaardigheden

Lanterna Genua

De meeste bezienswaardigheden van Genua bevinden zich in het historische centrum, dat tegen de heuvels rond de haven gebouwd is. Dit centrum wordt begrensd door de Via Garibaldi, het Piazza De Ferrari en de haven zelf. Het is een doolhof van smalle straatjes en steegjes, die carugi genoemd worden. Een apart gebied bestaat uit de zogeheten Strade Nuove. Deze vormen een in de 16e eeuw gebouwd wijkje, waar alleen het welstaande deel van de bevolking woonde.

De kathedraal van Genua is aan San Lorenzo gewijd. Andere mooie kerken zijn de Santi Cosma en Damiano Kerk, de San Donato Kerk, het Santa Maria di Castello Klooster en het Sant’Andrea Klooster. Het Piazza Sarzano is het belangrijkste plein. Het Palazzo Doria, het Palazzo Ducale, het Palazzo Reale, het Palazzo Grimaldi-Doria-Tursi en het Palazzo San Giorgio zijn de belangrijkste historische gebouwen. Marco Polo werd ooit in dit laatste paleis gevangen gehouden. De oude vuurtoren van de stad heet Lanterna en wordt beschouwd als het symbool van Genua.

Geschiedenis

De oorspronkelijk Ligurische stad Genua werd in de 2e eeuw voor Chr. door de Romeinen veroverd. In de 8e eeuw werd de stad een machtige Maritieme Republiek. Na overwinningen op Pisa en Venetië werd de stad door de laatste zelf verslagen en begon er een periode van verval. Vanaf dat moment volgden verschillende periodes van onderdrukking door de Fransen. Lees verder voor een uitgebreidere geschiedenis van Genua.

Evenementen

Het belangrijkste festival van de stad is de Palio Remiero dei Rioni, dat elk jaar op 29 Juni gehouden wordt. Dit is een roeiwedstrijd tussen de verschillende stadsdelen. De Regata Storica delle Antiche Repubbliche Marinare wordt beurtelings in Venetië, Pisa, Amalfi en Genua gehouden. Deze bootrace tussen de vier voormalige zeerepublieken wordt voorafgegaan door een optocht in historische klederdracht. In 2018 is Genua weer aan de beurt deze roeiwedstrijd te organizeren.

Genua

RSS
Follow by Email