Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea Genua

De Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea is tussen het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw gebouwd. Het is de belangrijkste Jezuïetenkerk in Genua. Voor de façade, die uit de 19e eeuw stamt, heeft men een oud ontwerp van Rubens gebruikt. Van deze schilder zijn ook twee kunstwerken in de kerk zelf te zien.

Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea Genua

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Petrarca 1 – Genova. Telefoon: +39 0102514122. Openingstijden: Van 10.30 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Toegnagsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Chiesa del Gesù e dei Santi Ambrogio e Andrea Genua
“Maria-Hemelvaart”, Guido Reni

De kerk is tussen 1589 en 1606 gebouwd. De architect Giuseppe Valerani was zelf een Jezuïet. Hij bouwde de kerk op de fundamenten van de al bestaande Sant’Andrea Kerk, die de zetel was van de na de Lombardische invasie  in Genua gevangen gehouden bisschoppen van Milaan.

De bouw van de 16e eeuwse kerk werd betaald door Marcello Pallavicino, die voor zijn eigen familie het privé-gebruik van het dwarsschip en van één van de kapellen behield.

De kerk bestaat uit een enkele aula, wat de gewoonte is bij Jezuïetenkerken. Deze aula heeft een centrale koepel. De zijkapellen hebben kleine, met plafondschilderingen versierde koepels. Het interieur wordt verder gekenmerkt door kleurrijk marmer en sierpleisterwerk.

Het onderste deel van de façade stamt uit 1637.

Uiteindelijk werd de constructie pas in 1892 geheel voltooid, dankzij een nieuwe façade waarbij gebruik gemaakt werd van tekeningen van de hand van Rubens uit 1622.

De klokkentoren is in 1628 gebouwd.

Kunstwerken

Rubens heeft ook binnen de kerk zijn sporen achtergelaten, dankzij de schilderijen “Besnijdenis” en “De Heilige Ignatius Geneest een Bezetene”. Een ander hoogtepunt is de “Maria-Hemelvaart” van de hand van Guido Reni (derde kapel rechts).

De fresco’s die het centrale schip, de dwarsbeuk, de binnenzijde van de façade en het presbiterium sieren zijn geschilderd door Giovanni Battista Corlone. De schildering op de centrale koepel heeft “De Maria-Hemelvaart” als thema.

Het grootste deel van de kleinere koepeltjes is door Lorenzo De Ferrari van fresco’s voorzien. Uitzonderingen zijn de eerste kapel rechts, die door Sebastiano Galeotti beschilderd is, en de vierde aan de linkerzijde (Antonio Giolfi).

De in Italiaanse Jezuïetenkerken alomtegenwoordige Andrea Pozzo schilderde de “San Francesco Borgia” in de eerste kapel aan de linkerzijde.

Het grote orgel bij de ingang is door de Vlaming Willem Hermans ontworpen, maar het houtsnijwerk is gedaan door Filippo Santacroce.

Via Petrarca 1 – Genova