Palazzo Doria-Spinola Genua

Het Palazzo Doria-Spinola is één van de historische paleizen in Genua die bekend staan als de Palazzi dei Rolli. Het is tussen 1541 en 1543 gebouwd voor de kleinzoon van de “Vader des Vaderlands” van de stad, Andrea Doria. Het is de huidige zetel van de prefectuur en van de Provincie Genova.

Weetjes Palazzo Doria-Spinola Genua

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Palazzo Doria-Spinola, Largo Lanfranco, 1 – Genua. Slechts een deel van het gebouw kan door toeristen bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Doria-Spinola Genua
De beschilderde voorgevel en het portaal van het Palazzo Doria-Spinola.

Het Palazzo Doria-Spinola is tussen 1541 en 1543 gebouwd.  De eigenaar was de kleinzoon van Andrea Doria, admiraal Antonio Doria, oftewel de Markies van Santo Stefano d’Aveto.

In 1624 kwam het gebouw in handen van de familie Spinola. Deze familie bleef het gebouw eeuwenlang in handen houden. Ze lieten het palazzo meteen groter maken.

In 1797 werd er een verdieping bij gebouwd.

In 1850 werd er een theatertje aan toegevoegd. Dit had twee ingangen. De eerste was voor het gewone publiek en bevnd zich waar ooit de Santa Caterina Kerk gestaan had. De tweede was enkel voor de familie zelf en bevond zich aan de binnenplaats van het gebouw.

In 1870 werd de Via Roma aangelegd en het Piazza Corvetto opnieuw ingericht. Een deel van d ehal van het Palazzo Doria-Spinola moest hiervoor wijken, evenals een deel van de rechterkant van het gebouw.

Bezienswaardigheden

In 1547 liet Antonio Doria de gewelven van de salon door Giovanni Cambiaso en diens zoon Luca beschilderen. De afgebeelde scénes tonen de militaire triomfen van zowel de familie Doria als van de Romeinse keizers.

Het hoogtepunt van het gebouw is de schitterende binnenplaats met de dubbele loggia. In 1584 weren de plattegronden van enige Italiaanse steden die de bovenste  loggia opluisteren geschilderd.

Het palazzo beschikt over een schitterende beschilderde façade. Ook het portaal van wat nu het Palazzo del Governo is is erg mooi versierd.

 

RSS
Follow by Email