Strade Nuove en Palazzi dei Rolli Genua

In de 16e eeuw werden in Genua een aantal straten aangelegd met de bedoeling er de invloedrijke (en rijke) families van de stad te laten gaan wonen. De paleizen die deze families langs deze straten lieten bouwen zijn dan ook zonder uitzondering van een grote architectonische pracht. De belangrijkste straten werden de Strade Nuove genoemd. De paleizen kregen de titel Palazzi dei Rolli.

Strade Nuove en Palazzi dei Rolli Genua

Strade Nuove Genua

De drie straten (Via Garibaldi, Via Cairoli e Via Balbi) bevinden zich aan de rand van wat toen het historische centrum was. Nog steeds vormen deze schitterende straten de scharnier tussen het middeleeuwse Genua en de moderne wijken in het noorden van de stad.

In 2006 werden zowel de Strade Nuove als een groot deel van de Palazzi dei Rolli door UNESCO tot Werelderfgoed uitgeroepen.

Het door UNESCO verkozen gebied is in werkelijkheid iets groter dan wat door de Strade Nuove begrensd wordt. Het omvat dat deel van het centrum dat via de Via Lomellini, het Piazza Fossatello en de Via San Luca het Piazza Bianchi bereikt. Dit was het toenmalige handelscentrum van de stad.

Palazzi dei Rolli Genua

Met de Palazzi dei Rolli worden de paleizen bedoeld die de Genovese adelstand in de 16e en 17e eeuw in en rond de Strade Nuove liet optrekken. In 1576 werden deze paleizen op een officiële lijst geplaatst die Elenco degli Alloggiamenti Pubblici o Rolli genoemd werd.

Er was geen Koninklijk Paleis in Genua. De paleizen op de lijst werden verplicht om de beurt staatsbezoeken onderdak verlenen. Bij de keuze werd er wel op gelet hoe belangrijk de bezoekende hoogwaardigheidsbekleder was.

Een deel van de Palazzi dei Rolli zijn nog immer in handen van privé-personen. Andere zijn nu de zetels van banken en kantoren.

Palazzo Tursi

Het Palazzo Tursi doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis. Bezienswaardigheden zijn één van de violen van Paganini en de beenderen van Columbus.