Via Garibaldi Genua

De Via Garibaldi is het ideale uitgangspunt voor een verkenning van het historische centrum van Genua. het is één van de drie straten die als Strade Nuove (“Nieuwe Straten”) bekend stonden. De andere twee zijn de Via Cairoli en de Via Balbi.

Weetjes Via Garibaldi Genua

Palazzo Podestà Genua
Het Palazzo Podestà is één van de beroemde paleizen in de Via Garibaldi.

De Via Garibaldi is halverwege de 16e eeuw aangelegd. Het is vanuit architectonisch oogpunt één van de mooiste straten van Italië. Het was de bedoeling de belangrijkste inwoners van de stad in één straat samen te brengen.

De oorspronkelijke naam was, vanwege de pracht en praal van de paleizen, Via Aurea. Later werd dit Via Nuova dei Palazzi en uiteindelijk werd de straat in 1882, na de dood van deze nationale held, tot Via Garibaldi omgedoopt.

De rijkste inwoners van Genoa hadden altijd al de neiging gehad zich in exclusieve en luxueuze wijken te vestigen. Met de huidige Via Garibaldi werd hiermee een hoogtepunt bereikt. Toen Rubens de paleizen zag maakte hij er schetsen van om als voorbeelden aan de Antwerpse adel te tonen.

Tegenwoordig worden deze paleizen in beslag genomen door banken, kantoren en allerhande winkels. Ook het gemeentehuis zetelt in één van de woningen.