Geschiedenis Montepulciano

De geschiedenis van Montepulciano wordt grotendeels bepaald door de ligging. Het stadje bevindt zich op het kruispunt van de weg tussen Chiusi en Arezzo en die tussen de Valdorcia en Trasimeno.

Geschiedenis Montepulciano

Montepulciano heeft een Etruskische oorsprong en zou volgens de overlevering door de koning van Chiusi, Porsenna, gesticht zijn.

In 715 werd het Poliziano Kasteel er gebouwd. De naam van het stadje is dan ook een verbastering van Monte Poliziano.

Later was het eerste eigendom van de Scialenghi familie en hierna van de uit Sarteano afkomstige Manenti‘s.

In de middeleeuwen was Montepulciano redelijk belangrijk aangezien het zich vaak op de grens tussen verschillende machtige steden (Orvieto, Perugia, Siena, Florence) bevond.

Vaak behield het stadje haar autonomie door zich aan één van deze grotere steden te verbinden.

In 1232 werd de verdedigingsmuur gesloopt. Nog in dezelfde eeuw werd er later een nieuwe, dubbel muur opgetrokken.

Vanaf 1390 maakte Montepulciano definitief deel uit van de Florentijnse Staat. In die tijd werden een aantal belangrijke publieke gebouwen opgetrokken. Wel raakte de stad veel van haar macht kwijtraakte.

In 1561 werd Montepulciano een bisschopszetel en kreeg zodoende ook stadsrechten.

Tegen het begin van de 17e eeuw was het stadje leengoed van Christine van Lotharingen (weduwe van Ferdinand I). Hierna kwam het weer in handen van het Groothertogdom en zou dit tot de eenwording van Italie blijven.

Het verval van de stad werd later zo groot dat de Groothertog van Toscane, Pietro Leopoldo, in de 18e eeuw naar middelen begon te zoeken om het eens indrukwekkende stadje haar verloren prestige terug te bezorgen.

In de 19e eeuw werd Montepulciano het administratieve centrum van de streek Valdichiana, wat tot een nieuwe bloeiperiode leidde.

Halverwege de 20e eeuw verhuisden veel landbouwers naar het noorden om in fabrieken te gaan werken en verloor Montepulciano opnieuw veel aan invloed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email