Geschiedenis Scarlino

Scarlino bestaat sinds de 10e eeuw. Het was leengoed van een groot aantal verschillende families voordat het in 1815 bij het Groothertogdom Toscane gevoegd werd. Scarlino is pas sinds 1960 een op zichzelf staande gemeente.

Geschiedenis Scarlino

De naam van het stadje is afkomstig van het woord scherlin (“optocht met kaarsen”). Dit verwijst naar de funktie van vuurtoren die het vroeger had voor de Romeinse haven Scabris (waar zich nu het dorp Il Puntone bevindt).

Het oudst bestaande document waarin de stad genoemd wordt stamt uithet jaar 973. Hierin wordt bevestigd dat dit leengoed van de Scabri inhanden komt van de Aldobrandeschi.

Nadat de Alberti het in handen gehad hebben wordt het opnieuw eigendom van de Aldobrandeschi. Deze familie blijft tot 1278, wanneer Pisa de macht overneemt, in het bezit van Scarlino. Het door de familie gebouwde kasteel steekt nog immer boven de stad uit.

In 1339 komt het in handen van de door de prinsen Appiani geleide staat Piombino. De volgende eigenaars zijn de Ludovisi, de Boncompagni en de Baciocchi.

In 1815 wordt de stad bij het Groothertogdom Toscane gevoegd en in 1860 wordt ze onderdeel van de nieuwe Italiaanse Staat.

Scarlino is pas sinds 1960 een autonome gemeente. Voorheen maakte de stad deel uit van Gavorrano.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email