Geschiedenis Sutri

Sutri was al een belangrijkse stad in de Etruskische tijd en bleef dat eigenlijk tot het einde van de middeleeuwen, waarna het stadje steeds nieuwe veroveraars en leenheren moest ondergaan.

Geschiedenis Sutri

Necropolis - Geschiedenis Sutri
De necropolis van Sutri.

De geschiedenis van Sutri begint in de Bronstijd. De stad is waarschijnlijk gesticht door een volk dat Pelasgi heette. In de Etruskische tijd was Sutri een invloedrijk landbouw- en handelscentrum.

Er bestaat ook een legende die beweert dat Sutri gesticht is door de God Saturnus. Het wapenschild van de stad toont deze God op een paard en met drie oren koren in zijn handen.

In 383 v. Chr. werd Sutri door de Romeinen veroverd. In de hieropvolgende eeuwen werd het een belangrijk bolwerk tegen de verschillende Barbaarse horden die de Via Cassia afreisden om Rome aan te gaan vallen.

Bezienswaardigheden uit de Etruskische en Romeinse tijd zijn onder andere het Archeologisch Park, met een Amfitheater en een Mithraeum, en de Necropolis.

In 728, nadat Sutri een rol gespeeld had in de oorlog tussen de Longobarden en de Byzantijnen gaf de Longobardische koning de stad aan Paus Gregorius II.

Al vanaf de 5e eeuw is Sutri een bisdom. Tussen 1243 en 1244 vestigde Paus Innocent IV zich er zelfs even, nadat hij had moet vluchten voor Keizer Federico II, die hij in de kerkelijke ban had gedaan.

Gedurende de Middeleeuwen raakte Sutri, net als alle steden in de streek, betrokken in het dispuut tussen de Welfen en de Ghibellijnen. Nadat de stad bij schermutselingen in brand gestoken was, herkreeg ze nooit de vroegere invloed.

In 1435, nadat het verval toegeslagen had, werd Sutri verenigd met Nepi.

De Via Cassia Cimina en de buurstad Ronciglione, vooral dankzij de invloed van de machtige familie Farnese, wonnen aan belangrijkheid  en Sutri werd vooral nog gebruikt als ruilmiddel tussen invloedrijke families.

De latere Paus Pius V, die ook nog eens heilig verklaard zou worden, was de bisschop van Sutri in het jaar 1556 en in de kathedraal van de stad zijn dan ook veel kunstwerken en relikwieën die naar hem verwijzen.

Aan het einde van de 18e eeuw werd Sutri veroverd door de Fransen en ingelijfd bij Ronciglione.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email