Geschiedenis Ventotene

Er was al voor de Romeinse tijd een nederzetting op het eiland Ventotene. De inwoners kregen volwaardige burgerrechten nadat ze aan de zijde van de Romeinen gestreden hadden in de 2e Punische oorlog. Zowel in de Romeinse als in de fascistische tijd werd het gebruikt als verbanningsoord voor politieke tegenstanders.

Geschiedenis Ventotene

Geschiedenis Ventonene - Gevangenis op he teiland Santo Stefano.
De gevangenis op het eiland Sant Stefano

De geschiedenis van Ventotene begint al voor de Romeinse tijd. Het eiland was een landingsplaats voor de Grieken en de zetel van een nederzetting van de Volsken. Gedurende de tweede Punische oorlog (219 tot 202 voor Chr.) vocht de stad aan de zijde van de Romeinen, waarna de inwoners tot volwaardige burgers verklaard werden.

In de keizertijd stonden er schitterende villa’s op het eiland. Een van deze behoorde toe aan de dochter van keizer Ottaviano Augusto. Overal op het eiland zijn nog ruïnes van deze villa’s te zien. Ook de in het basalt uitgegraven oude haven is redelijk goed bewaard gebleven.

Later werden er politieke tegenstanders geïnterneerd.

Na de val van het rijk kwam het eiland in handen van de graven van Gaeta. In 813 werd het door de Saracenen bezet.

In 1300 vond bij Ventotene een zeeslag plaats tussen keizer Frederik II van Swaben en het Huis van Aragon. De Aragonezen wonnen.

In 1435 werd de toenmalige koning van Sicilië, Alfonso V van Aragon, in een andere zeeslag verslagen door het huis Anjou.

Vanaf het einde van de middeleeuwen had het eiland verschillende leenheren. De Carafa hadden het in de 15e eeuw in hun bezit. Hierna kwamen de Farnese en in de 18e eeuw het huis van Bourbon.

Ferdinand IV van Bourbon kwam in 1768 aan de macht. Het was hij die twee van de belangrijkste attracties op het eiland heeft laten bouwen. Zowel het kasteel als de Santa Candida Kerk zijn in deze periode door Antonio Winspeare en Francesco Carpi ontworpen. De oude Romeinse wandelweg langs de Pozzillo werd hiervoor in ere hersteld, net als de trappen die van de Romeinse haven naar de kerk voeren.

Gedurende de fascistische tijd werden tegenstanders van het regime naar het eiland verbannen.

In de eveneens gedurende de regering van de Bourbon op het eiland Santo Stefano gebouwde gelijknamige gevangenis schreven de politieke gevangenen in 1941 hun Manifesto di Ventotene, dat tot een vrij en verenigd Europa most leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email