Gibil-Gabib Caltanissetta

De archeologische vindplaats Gibil-Gabib ligt ongeveer vijf kilometer buiten het historische centrum van Caltanissetta. Uit de opgravingen blijkt dat zowel de inheemse bevolking als de latere Griekse bewoners hier een nederzetting hadden. Buiten de ruïnes van de oude stad zelf is er ook een necropolis.

Gibil-Gabib Archeologische Vindplaats Caltanissetta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Contrada Gibil-Gabib – Caltanissetta. Telefoon: +39 0934554964. Toegangsprijs: Gratis. Voor reserveringen dient U te schrijven naar: sopricl@regione.sicilia.it.

Geschiedenis en beschrijving

Archeologische vindplaats Gibil-Gabib Caltanissetta
Toegangen tot de necropolis

De naam Gibil-Gabib betekent “Stad der Doden”. De tombes in deze necropolis stammen uit de periode tussen de 7e en de 3e eeuw voor Christus.

De oorspronkelijke nederzetting werd later een belangrijk Grieks centrum. Het is mogelijk dat zich hier de oude stad Nissa, die zich later tot het huidige Caltanissetta zou ontwikkelen, bevond.

Het terrein waar de oude stad gebouwd was bestaat uit drie niveaus op een heuvel ten zuidoosten van de Valle di Selso. De eigenlijke necropolis ligt buiten deze plateaus.

De eerste opgravingen vonden halverwege de 19e eeuw plaats. Latere vondsten in de 2e helft van de 20e eeuw brachten delen van de verdedigingsmuur en een toren uit de 6e eeuw voor Christus aan het licht, alsmede keramiek uit de bronstijd.

Onder de gevonden voorwerpen voor dagelijks gebruik bevinden zich prachtige vazen, borden en olielampen. Er zijn ook verschillende beelden die vrouwelijke silhouetten voorstellen.. De ontdekking van religieuze beeldjes suggereert dat elk gebouw een ruimte had die uitsluitend gewijd was aan de eredienst.

Gibil-Gabib Caltanissetta


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email