Grieks-Romeinse Wijk Agrigento

De Grieks-Romeinse Wijk (Quartiere Ellenistico-Romano) van Agrigento is dat deel van de stad, waar de ruïnes van de woningen van de toen rijkste inwoners te zien zijn. De gebouwen stammen uit een periode die duuurde van de 5e eeuw voor tot de 6e eeuw na Christus. De opgravingen vonden halverwege de 20e eeuw plaats.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Passeggiata Archeologica 92100 – Agrigento (AG). Tel: 0922621657. Openingstijden: 08.30 – 17.00 uur. Toegangsprijs: Niet bekend. Website: www.parcovalledeitempli.it.

Geschiedenis en beschrijving

De Grieks-Romeinse wijk is de best bewaard gebleven antieke woonwijk op Sicilië. Het gebied waarop de wijk zich bevindt heeft een oppervlakte van bijna een hectare. Het bestaat uit een typisch Grieks rechthoekig netwerk van straten. De hoofdstraten heetten plateiai en de minder belangrijke straten stenopoi.

Tegen het einde van de 4e eeuw voor Christus werd hierop de Romeinse wijk opgetrokken. Natuurlijk werden hierbij wel al bestaande constructies gebruikt, maar werden er wel vloer- en wandversieringen aan toegevoegd.

De Griekse gebouwen werden gekenmerkt door een peristilium, de Romeinse door een atrium en een deambulatorium waarop de kamers uitkomen.

De buizen die voor de watertoevoer en de verwarming gebruikt werden stammen uit de Romeinse tijd. Dit geldt ook voor de afvoer van het regenwater en het rioolwater.

Dichtbij het moderne kerkhof staat het Heiligdom ter ere van Demeter, dat tegen de heuvel aangebouwd is. Het stamt uit de 7e eeuw voor Christus en is dus ouder dan de oorspronkelijke stad zelf.

Quartiere Ellenistico-Romano Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email