Grosseto

Grosseto is de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam. Het is tevens de grootste stad van de provincie en een belangrijk agricultureel centrum. De stad ligt aan de kust en heeft meer dan tachtigduizend inwoners. De stad is redelijk welvarend en goed georganiseerd.

Alles over Grosseto

Toeristeninformatie

Stadsmuur Grosseto
Stadsmuur Grosseto

Het adres van het gemeentehuis is Piazza Duomo 1 – 58100 Grosseto, Italië. Telefoon: +39 0564488111. De postcode is 58100 en het kengetal is 0564. De zetel van de Provincie Grosseto bevindt zich op het Piazza Dante.

Geschiedenis Grosseto

Grosseto is nu de provinciehoofdstad, maar in de Etruskische tijd bestond het nog niet en was Roselle de belangrijkste stad in de streek. Dit duurde tot na het begin van de middeleeuwen. De stad maakte deel uit van de Republiek Siena en werd daarna door het Groothertogdom van de Medici ingelijfd. Men begon de streek te ontwikkelen en nadat de moerassen drooggelegd waren werd Grosseto pas een belangrijk landbouwcentrum.

De streek was al in de koper- en in de ijzertijd bewoond, zoals archeologische vondsten op verschillende plekken buiten de stad aantonen.

Op het grondgebied vanhet huidige Grosseto bevond zich ooit een Etruskische nederzetting die Roselle heette. Het was een belangrijke stad en werd in de 5e eeuw tot bisschopszetel uitgeroepen. Deze nederzetting werd in de 10e eeuw  door de Saracenen verwoest.

Grosseto zelf is pas veel later ontstaan en was vanaf het jaar 803 eigendom van het graafschap Aldobrandeschi.

In 1138 werd de stad tot bischopszetel uitgeroepen en in in 1222 werd ze officiëel tot gemeente verklaard. De kathedraal van Grosseto is in deze periode opgetrokken.

In de beginjaren van de 14e eeuw werd Grosseto een onderdeel van de Republiek Siena.

In 1559 werden zowel Grosseto als Siena bij het groothertogdom van de Medici gevoegd. Onder de regering van Francesco I kende de stad een bloeiperiode.

Hij probeerde zowel de kust als het binnenland te ontwikkelen, door de moerasgebieden te dempen en zo de malaria te verdrijven.

Deze werken werden echter pas later, onder het huis van Lotharingen voltooid. Het binnenland werd een belangrijk landbouwcentrum en ook de industrie ontwikkelde zich snel. Als gevolg hiervan breidde het centrum zich langzaam en gestaag steeds verder uit.

In 1966 vond een grote ramp plaats, toen de rivier de Ombrone buiten zijn oevers trad en een groot deel van de stad verwoestte.

Bezienswaardigheden Grosseto

Het belangrijkste plein van de stad is het Piazza Dante. Het is op dit plein dat de San Lorenzo Kathedraal van de stad zich bevindt. Andere kerken zijn de San Pietro Kerk en de San Francesco Kerk. Het Fortezza Medicea is het oude kasteel van de stad. Het Palazzo Aldobrandeschi doet tegenwoordig dienst als provinciezetel.

Openbaar Vervoer/Met de Auto

Grosseto bevindt zich op minder dan 200 kilometer ten noorden van Rome. Het ligt op meer dan 100 kilometer ten zuiden van Pisa en Livorno. De afstand tot Florence is ook iets meer dan 100 kilometer.

Vliegveld: De stad beschikt over een eigen vliegveld, dat Baccarini (of eigenlijk Aeroporto della Maremma “Corrado Baccarini”) heet. Dit wordt echter niet door toeristen gebruikt.

Openbaar vervoer: Vanuit Rome is er een direkte en regelmatige treinverbinding. De reistijd ligt tussen de anderhalf en de twee uur. Ook vanuit Pisa, Livorno en Siena zijn er direkte treinverbindingen. Vanuit Florence moet U overstappen in Viareggio, Siena of Pisa.

Met de auto: Zowel vanuit Rome (in noordelijke richting) als vanuit Pisa en Livorno (naar het zuiden) volgt U de E80 die direct naar Grosseto voert. Vanuit Siena volgt U de SS223 tot Uw bestemming. Vanuit Florence volgt U eerst de Raccordo Autostradale Firenze-Siena.

Grosseto, Toscane, Italië

RSS
Follow by Email