Historische Gebouwen Agrigento

Van het eeuwenoude Bisschoppelijk Paleis tot het in de fascistische tijd gebouwde Palazzo delle Poste, zijn er in Agrigento verschillende interessante gebouwen te bezichtigen.

Historische Gebouwen Agrigento

Geboortehuis Luigi Pirandello

Het Casa Natale Di Luigi Pirandello (Contrada Kaos, 11) is een plattelandshuis buiten Agrigento, in een gebied dat Caos genoemd wordt. De ouders van de beroemde schrijver hadden hier hun toevlucht gezocht toen Sicilië in 1867 door een cholera-epidemie getroffen werd. Het is nu de zetel van de Biblioteca Luigi Pirandello.

Ex Ospedale Civile S. Giovanni Di Dio

Het Ex Ospedale Civile S. Giovanni Di Dio (Via Atenea, 11) was in de 15e eeuw een van de belangrijkste ziekenhuizen van Sicilië. Het werd gerund door de Maltezer Ridders. Tegenwoordig doet het dienst als zetel van een aantal instituten.

Palacongressi

Het Palacongressi (Viale Leonardo Sciascia, 200) is het congrescentrum van de stad en bevindt zich dichtbij de Valle dei Templi. Het is een uiterst modern gebouw dat, zoals de naam aangeeft, als Congresgebouw dienst doet.

Palazzo Borsellino

Het Palazzo Borsellino (Via Atenea, 19) staat recht tegenover het voormalige ziekenhuis. Het is in de 18e eeuw opgetrokken en bestaat uit drie verdiepingen. Boven het toegangsportaal is het wapenschild van de familie te zien. Het is sowieso een rijkelijk versierd gebouw.

Palazzo Dei Giganti

Het Palazzo Dei Giganti (Piazza Luigi Pirandello, 35) is in 1627 gebouwd. Het was eeuwenlang de zetel van de Prinsen Tomasi di Lampedusa. Later werd het eerst tot Domenicaner Klooster omgebouwd, om uiteindelijk in 1867 gemeentehuis van de stad te worden. Het is ook de zetel van het Pirandello Theater.

Palazzo Della Camera Di Commercio

Het Palazzo Della Camera Di Commercio (Via Atenea, 236) is in 1851 onder leiding van Gravanti di Sciacca gebouwd. Tot 1867 was het het gemeentehuis van de stad, om later zetel van de Banca d’Italia te worden. Tewgenwoordig is het de zetel van de Kamer van Koophandel. Het wapenschild van Agrigento (drie telamonen die drie torens ondersteunen) is op de voorgevel te zien.

Palazzo Della Provincia

Het Palazzo Della Provincia (Piazzale Aldo Moro, 2) is in 1858 in opdracht van Bisschop La Jacono gebouwd. De bedoeling was er een soort hotel voor arme mensen van te maken. Uiteindelijk gingen deze plannen niet door en werd het gebruikt als provinciezetel en later kantoor van twee verschillende politie-eenheden. De “Koninklijke Trappen” binnen het gebouw worden enkel bij speciale aangelegenheden gebruikt.

Palazzo Delle Poste E Telegrafi

Het Palazzo Delle Poste E Telegrafi (Piazza Vittorio Emanuele) is gelijktijdig met een aantal andere belangrijke gebouwen in Agrigento gedurende de fascistische periode opgetrokken. Het meest opvallende kenmerk van het gebouw is dat het rond van vorm is.

Palazzo Vescovile

Het  Bisschoppelijk Paleis (Via Duomo, 960) vormt één gebouw met de Biblioteca Lucchesiana en staat bij de Kathedraal van de stad. He tis in de 11e eeuw gebouwd en hoort tot de mooiste paleizen van de stad. Aan de voorgevel valt vooral het hoofdportaal op.

Stazione Ferroviaria

Het Treinstation van Agrigento staat aan het Piazza Guglielmo Marconi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email