Historische Gebouwen Brescia

De bekendste historische gebouwen van Brescia zijn het Palazzo Broletto op het Piazza del Duomo en het Palazzo della Loggia op het plein van dezelfde naam. Langs de belangrijkste straten van de stasd staan echter nog meer herenhuizen uit de 16e tot de 18e eeuw.

Historische Gebouwen Brescia

Palazzo Broletto

Palazzo Broletto - Historische gebouwen BresciaHet Palazzo Broletto is het oudste publiek gebouw van Brescia. Het  is in verschillende fases, vanaf de middeleeuwen tot de 17e eeuw, gebouwd. De Torre del Popolo en de zogeheten Loggia delle Grida maken deel uit van het paleis. De laatste toevoeging was de portico aan de noordkant. Tegenwoordig is het de zetel van een aantal gemeente- zowel als provinciale kantoren.

Palazzo della Loggia

Het Palazzo della Loggia staat op het plein van dezelfde naam. Het is in 1574 door de architect Tommaso Formentone ontworpen. De façade is van wit marmer gemaakt en wordt gekenmerkt door een loggia die door zuilen ondersteund wordt. De pendentieven zijn versierd met borstbeelden van Romeinse keizers. De Salone Vanvitelliano is door de van oorsprong Nederlandse architect Vanvitelli (“Van Wittel”) ontworpen en door Cresseri van fresco’s voorzien. Tegenwoordig is het Palazzo della Loggia de zetel van de gemeenteraad.

Monte di Pietà

Ook het Monte di Pietà staat op het Piazza della Loggia en is eveneens door Filippino de’ Grassi ontworpen. Het bestaat uit twee eendere gebouwen, die door een Venetiaans aandoende boog verbonden worden. Als versiering heeft men onder andere enige bij opgravingen gevonden Romeinse voorwerpen gebruikt.

Palazzo Vescovile

In het Palazzo Vescovile (Via Trieste, 13) worden verschillende kunstwerken bewaard die afkomstig zijn uit kerken in het bisdom. Het is ook de zetel van de Biblioteca Queriniana, die tussen 1746 en 1749 door Giovan Battista Marchetti in opdracht van bisschop Angelo Maria Querini gebouwd is. Onder de boekverluchtingen die er te zien zijn is een Evangelarium uit de 5e eeuw.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email