Historische Gebouwen Catania

Ursino Kasteel

Ursino Kasteel CataniaHet Castello Ursino (“Ursino Kasteel“) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Catania. De ontwerper van het Castello Ursino was Riccardo da Lentini. Het is op een rotsachtige uitloper aan de kust gebouwd en is door middel van een ophaalbrug met het vasteland verbonden.  Tegenwoordig is het kasteel de zetel van het Stadsmuseum van Catania.

Palazzo Biscari

Palazzo Biscari CataniaHet rijkelijk versierde, barokke Palazzo Biscari (Via Museo Biscari, 16) is in de 18e eeuw door A. Amato gebouwd. Dit grootste barokke gebow van de stad is in 1763 naar een ontwerp van Francesco Battaglia voltooid. De façade aan de havenkant is met beeldhouwwerken van cupido’s, groteske maskers en guirlandes versierd. Binnen het gebouw valt vooral de weelderig met fresco’s, spiegels en schelpmotieven versierde feestzaal op.

Palazzo Platamone

In de 15e eeuw wedijverde het Palazzo Platamone met het Palazzo Biscari over wat het meest luxueuze paleis van de stad was. Het is gebouwd in opdracht van de familie Platamone, die het later aan de kerk doneerde. Na de aardbeving van 1693 werd wat nog overeind stond in het eveneens opnieuw opgebouwde San Placido Klooster geïncorporeerd. Tegenwoordig is er niet veel meer van te zien dan een loggia in de binnenplaats. De huidige naam is Palazzo della Cultura. (Adres: Via Vittorio Emanuele II, 121)

Palazzo Gravina Cruyllas

Het Palazzo Gravina Cruyllas is de zetel van het aan de componist Vincenzo Bellini gewijde museumBellini is zelf ook in het gebouw geboren. Het staat op de hoek van het Piazza San Francesco en de Via Vittorio Emanuele II. Het is in het begin van de 18e eeuw op een aan dezelfde aristocratische familie toebehorend gebouw opgetrokken. Dit paleis was bij de aardbeving van 1693 geheel verwoest. Let op de trap naar het gebouw, die op een onlogische plek gebouwd is. (Adres: Piazza San Francesco d’Assisi.)

Palazzo dei Chierici

Palazzo del Seminario dei Chierici CataniaHet Palazzo del Seminario dei Chierici staat naast de Kathedraal aan de zuidkant van het Piazza Duomo. Het is gedeeltelijk gebouwd op de stadsmuren van Karel V. Een gang boven de Porta Uzeda verbindt het paleis met de Kathedraal. Ooit was het bezit van de kerk. Het gebouw is tegenwoordig de zetel van enige gemeentekantoren en, voor toeristen belangrijker, van het Bisschoppelijk Museum.

Palazzo Bruca

Het Palazzo Bruca (Vi Vittorio Emanuele II, 201) staat midden in de stad, op 200 meter van het Piazza Duomo. Het is in de 18e eeuw opgetrokken en was toen eigendom van de Scammacca della Bruca. Het gebouw beschikt over een prachtige binnenplaats met een neo-klassieke Neptunusfontein. Via een kleine loggia heeft men toegang tot het Speelgoedmuseum.

Palazzo degli Elefanti

Het Palazzo degli Elefanti (Via Vittorio Emanuele II, 167) staat aan de noordkant van het Piazza Duomo. Het is meteen na de verschrikkelijke aardbeving van 1693 gebouwd. Architecten die aan het project meewerkten waren onder andere Giovan Battista Longobardo, Giovan Battista Vaccarini en Carmelo Battaglia. De eretrap die op de binnenplaats uitkomt is in de 19e eeuw door Stefano Ittar toegevoegd. Bij de ingang staan twee koetsen uit de 18e eeuw, waarvan er één bij de festiviteiten ter ere van Sant’Agata gebruikt wordt.

Palazzo Valle

Het Palazzo Valle (Via Vittorio Emanuele II, 122) is een van de opvallendste ddor Gian Battista Vaccarini na de aardbeving van 1693 in Catania gebouwde paleizen. De begane grond van het barokke paleis wordt door winkels in beslag genomen. De eigenaars wonen op de belverdieping van het gebouw, dat een mooie ingang heeft.

Palazzo Fassari Pace

Het Palazzo Fassari Paci (Via Vittorio Emanuele II, 385) is één van de vele gebouwen in de stad die na de aarbeving van 1693 heropgebouwd moesten worden. De tuin die de binnenplaats van het barokke gebouw oorspronkelijk sierde is verdwenen.

Palazzo del Toscano

Het Palazzo del Toscano is rond 1870 als residentie van de Paternò Marchesi del Toscano gebouwd. De architect was de uit Milaan afkomstige Errico Alvino. In het begin van de 18e eeuw was Gian Battista Vaccarini al begonnen met de bouw van een paleis op deze plek, maar dit was nooit boven de eerste verdieping uitgekomen. Het staat aan het Piazza Stesicoro.

Palazzo Tezzano

Een ander paleis aan het Piazza Stesicoro is het Palazzo Tezzano. De constructie van dit gebouw begon in 1709 op een stuk land dat eigendom was van graaf en medicus Niccolò Tezzano. Deze doneerde het later aan de stad om er het San Marco Ziekenhuis te openen. De door Alonzo Di Benedetto ontworpen verbouwing duurde van 1720 tot 1727.

Palazzo dell’Universitá

Het Palazzo dell’Universitá (Piazza dell’Universitá) moest na de aardbeving van 1693 opnieuw opgebouwd worden. Net als het Palazzo degli Elefanti bestaat het uit een volledig huizenblok. Oorspronkelijk waren er aan elke straatkant ingangen naar de centrale binnenplaats. De Aula Magna is indrukwekkend, evenals de bibliotheek, waar zeldzame en kostbare boeken en andere geschriften bewaard worden.

Palazzo di Giustizia

Hoewel de bouw van het Palazzo di Giustizia (Piazza Giovanni Verga, 19) in 1937 begon, werd het pas in 1953 ingewijd. De architect was Francesco Fichera. De façade is een 20e eeuwse herinterpretatie van de 18e eeuwse architectuur in Catania. Het bronzen standbeeld dat de Rechtspraak verbeeldt is het werk van de lokale beeldhouwer Mimì Maria Lazzaro.

Palazzo Reburdone

Het Palazzo Reburdone (Via Vittorio Emanuele II, 8) is in 1776 naar een ontwerp van Francesco Battaglia gebouwd. De binnenplaats wordt omrings door een dubbele loggia. Tegenwoordig doet een deel van het gebouw dienst als zetel van de Faculteit der Politieke Wetenschappen.

Palazzo San Giuliano

Het Palazzo San Giuliano (Piazza dell’Università, 16) is in 1738 opgetrokken. Volgens een gedenkplaat op het gebouw heeft onder andere Koning Victor Emmanuel II hier gelogeerd. Hoewel het vaak gerenoveerd is is de voorgevel in de loop der jaren nauwelijks veranderd. De balustrade op het dak stamt uit de 30’er jaren van de vorige eeuw, toen het paleis dienst deed als zetel van de bank Credito Italiano.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email