Historische Gebouwen Rieti

De bekendste historische gebouwen van Rieti zijn het Bisschoppelijk Paleis, het Palazzo Comunale en het Palazzo Vicentini.

Historische Gebouwen Rieti

Palazzo Vescovile

Palazzo Vescovile RietiHet Palazzo Vescovile (“Bisschoppelijk Paleis”) van Rieti wordt ook wel het Palazzo Papale (“Pauselijk Paleis”) genoemd. De constructie van het gebouw begon in 1283. Later werd het samengevoegd met de belendende gebouwen. De façade aan de kant van het plein wordt door een grote loggia gekenmerkt. Het dak rust op twee rijen bogen die door twee zuilen en een pilaar ondersteund worden. Twee Gotische gewelven leiden naar de zogeheten Boog van Bonifacio VIII Caetani. Een deel van het Bisschoppelijk Museum is in het paleis gehuisvestigd.

Palazzo Vincentini

Palazzo Vincentini RietiHet Palazzo Vincentini is een historisch gebouw dat tegenwoordig als zetel van de prefectuur dienst doet. De bouw, of in ieder geval een ingrijpende verbouwing, wordt aan Jacopo Barozzi da Vignola toegeschreven. De naar de kathedraal toegekeerde façade beschikt over een loggia met twee rijen bogen boven een tuin. Op de schilderijen die het interieur sieren en in 1932 vervaardigd zijn staan onder andere de Romeinse geleerde en schrijver Marcus Terentius Varro Reatinus en keizer Titus Flavius Vespasianus afgebeeld.

Palazzo Comunale

Palazzo Comunale - Historische Gebouwen RieHet Palazzo Comunale doet dienst als zetel van het Stadsmuseum van Rieti. Het is in de 13e eeuw gebouwd, maar heeft in de loop der eeuwen verschillende renovaties ondergaam. De huidige façade met de portico en de klokkentoren is in de 18e eeuw door Filippo Brioni ontworpen. De ramen stammen uit de eerste helft van de 16e eeuw.

Palazzo Dosi Delfini

Het Palazzo Dosi Delfini staat aan het Piazza Vittorio Emanuele II (n. 14). Het wordt gekenmerkt door een façade die laat-barokke met neo-klassieke elementen verenigt. Het gebouw heeft een elliptische binnenplaats. De begane grond van het paleis is de zetel van de Cassa di Risparmio di Rieti, terwijl er enige provinciale kantoren op de twee bovenste verdiepingen gevestigd zijn. Op de eerste verdieping is een bronzen standbeeld van Santa Barbara, de schutsheilige van de stad, te zien.

Palazzo Vecchiarelli

Het Palazzo Vecchiarelli is tegen het einde van de 16e eeuw door de beroemde architect Carlo Maderno gebouwd. De constructie zou uiteindelijk zo’n 20 jaar in beslag nemen. De elegante façade volgt de loop van de Via Roma. Het paleis beschikt over een mooie binnenplaats.

Palazzo Potenziani Fabri

Het oorspronkelijke Palazzo Potenziani Fabri is in de 13e eeuw voor de familie Fabri gebouwd. Hierna was het tot 1979 in handen van de familie Potenziani. In dat jaar werd het door de Cassa di Risparmio gekocht, die het echter in 2001 doorverkocht aan de Fondazione Varrone. Deze laatste stichting zetelt er nog steeds en gebruikt het paleis vooral voor concerten en conventies. (Adres: Via dei Crispolti, 6.)

Palazzo Ricci

Het Palazzo Ricci is één van de beste voorbeelden van neo-klassieke architectuur in de streek. Angelo Maria Ricci was een beroemde, oorspronkelijk Toscaanse letterkundige. De versieringen van het interieur verwijzen naar de poëzieën van de schrijver. Tegenwoordig is het gebouw de zetel van enkele gemeentekantoren. (Adres: Piazza Giuseppe Oberdan.)

Palazzo del Seminario

Het Palazzo del Seminario in Rieti bestaat eigenlijk uit twee gebouwen, het Palazzo Pretorio en het Palazzo del Podestà. Het is waarschijnlijk ontworpen door Vignola. Van de twee gangen onder het gebouw kan er nog maar een gebruikt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email