Historische Gebouwen Syracuse

Enkele van de belangrijkste historische gebouwen van Syracuse bevinden zich op en rond het Piazza del Duomo. Op het eiland Ortygia staan verder nog veel meer mooie middeleeuwse en Renaissance gebouwen.

Historische Gebouwen Syracuse

Palazzo Arcivescovile

Het Palazzo Arcivescovile (Via Duomo, 15) stamt uit de tijde van de Zwaabse overheersing. Na een eerdere verbouwing tijdens de periode dat het huis van Aragon de macht in handen had kreeg het paleis in 1618 zijn huidige vorm. Van het oorspronkelijke gebouw zijn de portico, een kleine kapel en het kruisgewelf overgebleven. Binnen voert een vestibule met granieten Egyptische zuilen naar een tweede binnenplaats.

Palazzo Vermexio

Palazzo Vermexio hagedis - Historische gebouwen SyracuseHet Palazzo Vermexio (Piazza Duomo, 4) wordt ook wel Palazzo del Senato genoemd en is het gemeentehuis van de stad. Een deel van het gebouw staat op de ruïnes van wat ooit een Dorische tempel was. Het is in 1629 gebouwd door de oorspronkelijk Spaanse architect  Giovanni Vermexio. De bouw duurde drie jaar. De architect slaagde erin klassieke Renaissance kenmerken te verenigen met de meer uitbundige Spaanse architectuur. Het paleis deed ook een tijd dienst als theater.

Palazzo Beneventano del Bosco

Ook het Palazzo Beneventano del Bosco bevindt zich op het Piazza del Duomo (n. 20). Het is in de 15e eeuw door de familie Arezzo gebouwd en was een tijdlang zetel van de Senaat. In 1778 werd het door baron Guglielmo Beneventano aangeschaft, die het meteen liet verbouwen. Het is in deze tijd dat het paleis zijn barokke gezicht kreeg. In 1788 werd het interieur veranderd. Binnen het gebouw bevindt zich een mooie kapel.

Palazzo Bellomo

Het Palazzo Bellomo is tussen de 13e en 14e eeuw gebouwd en is de huidige zetel van de Galleria Regionale. Het is een van de resultaten van de vele bouwwerkzaamheden die keizer Frederik in de stad liet uitvoeren. In 1365 kwam het in handen van de Romeinse Bellomo familie, die het paleis liet verhogen. Het adres is Via Giuseppe Maria Capodieci, 14.

Palazzo Mergulese-Montalto

Het Palazzo Mergulese Montalto (Via Montalto, 3) is in 1397 opgetrokken. De opdrachtgeefster was de edelvrouw Macciotta Mergulese, maar het is niet bekend wie de architect was. In de 15e eeuw gaf Costanza d’Aragona het paleis aan de familie Montalto. Tijdens een cholera-epidemie in 1837 werd het als lazaret gebruikt en in 1854 werd het door de religieuze gemeenschap Figlie della Carità betrokken. Helaas is het gebouw niet erg goed onderhouden.

Palazzo Impellizzeri

Het Palazzo Impellizzeri (Via della Maestranza, 99) is in 1894 in een rococo stijl gebouwd, zoals de fries boven het centrale balkon aangeeft. Het hoofdgestel van de voorgevel wordt door bloemenmotieven gekenmerkt, terwijl de kroonlijst met menselijke gezichten versierd is. De vloer van het paleis is versierd met de wapenschilden van de bezitters en met de letter G, die op het lidmaatschap van een vrijmetselaarsloge duidt.

Palazzo Greco

Het Palazzo Greco bevindt zich op de Via Mario Tommaso Gargallo, 2 op het eiland Ortigia, waar wel meer middeleeuwse gebouwen te zien zijn. Hoewel het gebouw nog immer de oorsponkelijk 14e eeuwse structuur heeft, is het in de loop der jaren vaak gerestaureerd. Het paleis is de huidige zetel van het Istituto Nazionale del Dramma Antico, waar kostuums, foto’s en films getoond worden.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email