Historische Gebouwen Volterra

Het centrum van Volterra staat vol met herenhuizen en andere historische gebouwen, waarvan er ettelijke nu als museumzetel gebruikt worden. Het belangrijkste is het Palazzo dei Priori, dat als gemeentehuis dienst doet. De zogenaamde “torenhuizen” (Case-Torri) vormen een apart hoofdstuk.

Historische Gebouwen Volterra

Palazzo dei Priori

Het Palazzo dei Priori is het gemeentehuis van Volterra en staat aan het centrale plein van de stad, dat Piazza dei Priori heet. De Sala del Consiglio en de Sala della Giunta zijn open voor het publiek.

Palazzo Pretorio

Palazzo Pretorio - Historische Gebouwen Volterra

Het Palazzo Pretorio staat eveneens aan het Piazza dei Priori. Dit indrukwekkende paleis neemt een hele zijde van het plein in beslag. De bij het gebouw horende toren wordt de Torre del Porcellino genoemd.

Palazzo Maffei

Het Palazzo Maffei (Via di Sotto) is in opdracht van bisschop Mario Maffei, die in de kathedraal van de stad begraven ligt, gebouwd. Een inscriptie onder de kroonlijst van de 1e verdieping geeft aan dat de constructie in 1527 voltooid werd. Sinds de 18e eeuw is het paleis eigendom van de familie Guarnacci. Het was de oorspronkelijke zetel van het Etruskisch Museum van de stad. De façade was volgens Vasari ooit beschilderd met fresco’s van de hand van Daniele Ricciarelli.

Palazzo Inghirami

Het Palazzo Inghirami staat aan het het Piazza Martiri della Libertà. Het heeft echter een tweede facade aan de Via dei Marchesi, en het is hier dat de hoofdingang van het gebouw is. Binnen het paleis kan men een aantal gangen en zalen bezichtigen, waarvan er sommige nog de originele meubelstukken hebben.

Palazzo Vescovile

Het Palazzo Vescovile (“Bisschoppelijk Paleis”) staat ook aan het Piazza dei Priori. Het was oorspronkelijk bedoeld als graanopslagplaats. Di Casa dei Grani of Casa della Vendita werd pas in 1472 tot Palazzo Vescovile verbouwd. De grote bogen van de façade zijn misschien het werk van Antonio da San Gallo il Vecchio. Het is nu de zetel van het Museum voor Heilige Kunst.

Palazzo Lisci-Marchi

Het Palazzo Marchi-Lisci (Via Gramsci, 13-19) is in verschillende periodes gebouwd. Het onderste deel, met de indrukwekkende bogen, stamt uit de 13e eeuw, terwijl het bovenste twee eeuwen later gebouwd is. Het portaal stamt uit de 16e eeuw, terwijl de interne fresco’s in de 18e eeuw geschilderd zijn. Het deed lang dienst als zetel van een ziekenhuis. (Alle historische gebouwen aan de Via Antonio Gramsci)

PalazzoViti

Het Palazzo Viti heet eigenlijk Palazzo Incontri-Viti en is een van de bekendste historische gebouwen van de stad. Een deel van het paleis, dat in de 16e eeuw opgetrokken is, doet dienst als zetel van het Persio Flacco Theater.

Palazzo Minucci (oggi Solaini)

Palazzo Minucci-Solaino - Pinacotheek Volterra

Het Palazzo Minucci-Solaini is een van de belangrijkste historische gebouwen van Volterra. Behalve de pinacotheek en het stadsmuseum hebben ook de Gemeentebibliotheek, de in 1786 gestichte Guarnacci Bibliotheek en het Historische Gemeentearchief hun zetel in het gebouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email