Kathedraal Agrigento

De Kathedraal van Agrigento is gewijd aan San Gerlando, de schutsheilige van de stad. Ze is gebouwd op een niet al te bestendige rots en is op het moment wegens herstelwerkzaamheden gesloten.

San Gerlando Kathedraal Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Duomo – 92100 Agrigento (tel. +39 3277549152). Openingstijden: Van 10.00 tot 13.30 en van 15.30 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Gerlando Kathedraal Agrigento
San Gerlando Kathedraal

De van oorsprong Franse  bisschop van Syracuse San Gerlando stichtte de Kathedraal tegen het einde van de 11e eeuw. Het is echter pas vanaf 1305 dat de kerk ook aan hem gewijd is.

Na vele verbouwingen heeft de kathedraal nu een 17e eeuws karakter.

Het opvallendst aan de façade is de massieve vierkante klokkentoren. Met de, nooit voltooide, bouw hiervan werd in de 15e eeuw begonnen. De eerste twee verdiepingen worden gekenmerkt door twee rijen blinde monofora’s met Arabische bogen en de derde door een balkon en een Gotische boog met zigzag-motieven.

Het interieur bestaat uit een Latijs kruis met drie schepen die door pilaren en puntbogen van elkaar gescheiden worden.

Het plafond van de twee zijschepen wordt versierd met schilderingen van heiligen en de wapenschilden van de belangrijkste adelijke families in de stad in de 16e eeuw.

Het plafond van het middenschip stamt uit 1682.

De sarcofaag van San Gerlando staat in de naar de heilige vernoemde kapel in de rechtervleugel van het dwarsschip. Dit zilveren monument is 1639 gemaakt.

Het presbiterium wordt opgeluisterd door barok pleisterwerk en muurschilderingen. Dankzij een apart acoustiek fenomeen kan men de in deze ruimte gemaakte geluiden 85 meter verder bij de ingang horen.

De rechterapsis wordt verfraaid door een standbeeld van de “Madonna met Kind”, dat in 1495 door Stefano di Martino gemaakt is.

Via Duomo – 92100 Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email