Kathedraal Aosta

De Santa Maria Assunta Kathedraal van Aosta is zowel de oudste als de belangrijkste kerk van de stad. De twee 60 meter hoge klokkentorens zijn de hoogste gebouwen in de hele Valle d’Aosta regio. In het Museo del Tesoro naast de kerk is religieuze kunst uit de kathedraal zelf te zien.

Kathedraal Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Papa Giovanni XXIII, Aosta. Telefoon: +39 0165 40251. Openingstijden: Weekdagen: van 06.30 tot 1.002 uur en van 15.00 tot 19.00 uur; zon- en feestdagen: van 07.00 tot 12.00 uur en van 15.oo tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Kathedraal Aosta - Grafmonument Tommaso II van Savoye
Stefano Mossettaz, “Grafmonument Tommas II di Savoia”

De Santa Maria Assunta Kathedraal is tegen het einde van de 4e eeuw gesticht. Hij staat op de plek die ook in de Romeinse tijd het centrum van wat toen een kolonie was vormde. In die tijd begon het Christendom voor het eerst voet aan de grond te krijgen in de streek.

Na renovaties in opdracht van Anselmo I in de 11e eeuw is de kerk zelf nooit noemenswaardig veranderd. De mozaïeken van het koor, de crypte met de mioddeleeuwse kapitelen en verschillende fresco’s zijn bewaard gebleven.

In 1397 werd de grote houten crucifix in de kerk geplaatst.

De Cappella dei Signori di Cly rechts van de ingang stamt uit de 70’er jaren van de 16e eeuw. De muren van deze kapel zijn met maniëristische fresco’s beschilderd.

De huidige façade is neo-classicistisch. In het atrium kan men echter de eerdere Renaissance façade zien, die opgeluister wordt door aardewerken beeldengroepen en muurschilderingen.

De in 1979 ontdekte fresco-cyclus stamt eveneens uit de 11e eeuw.

De glas-in-lood ramen zijn tussen de 15e en 16e eeuw gemaakt.

De twee vloermozaïeken in de pastorie stammen uit de 12e en 14e eeuw. Ze verbeelden de maanden en de vier rivieren van het aardse paradijs zoals ze in het boek Genesis beschreven zijn.

De houten crucifix stamt uit 1397.

De trap naar de crypte, het oudste deel van de kerk, is aan het einde van het rechterschip.

De kloostergang is in 1460 toegevoegd. De ingang is in het linkerschip.

Museo del Tesoro

Het Museo del Tesoro staat naast de kerk. Hier zijn kunstwerken uit de streek zelf te bezichtigen. De meeste hiervan zijn tussen de 13e en de 18e eeuw vervaardigd. Het tweede deel van de verzameling toont geënlumineerde handschriften, houten beeldjes, gouden sieraden en reliwieënkastjes die uit de Kathedraal zelf afkomstig zijn.

Santa Maria Assunta Kathedraal Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email