Kathedraal Montepulciano

De Kathedraal van Montepulciano staat aan de zuidkant van het Piazza Grande. Ze is in de 16e eeuw gebouwd en er zijn werken van de schilder Taddeo di Bartolo en de beeldhouwer Michelozzo te zien. De façade is nooit voltooid.

Kathedraal Montepulciano

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Grande – Montepulciano. Telefoon: +39 0578 71951. Openingstijden: Van 08.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

De Santa Maria Assunta Kathedraal van Montepulciano is gebouwd naar een project van Ippolito Scalza. De bouw duurde van 1592 tot 1630, maar de huidige aanblik is het resultaat van een verbouwing in 1880.

De kerk is gebouwd op de plek waar voorheen de parochiekerk Pieve di Santa Maria stond. Een pieve was een plattelandskerk met een baptisterium. De Pieve di Santa Maria had deze titel overgenomen van een oudere kerk buiten de stadsmuren. De plek waar deze stond is op zijn beurt in beslag genomen door de San Biagio Kerk.

Verschillende kunstwerken in de kathedraal zijn overgebleven uit de tijd dat de pieve er stond en sommige zijn afkomstig uit andere kerken in de stad.

De eerste kapel aan de linkerkant doet dienst als Baptisterium.

In de sacristie en de kapittelzaal zijn verschillende gewijde objecten en schilderijen te zien.

Hoogtepunten

Kathedraal Montepuliciano- Triptiek Taddeo di Bartolo
“Hemelvaart”, Taddeo di Bartolo (1401)

Een van de hoogtepunten is de door Taddeo di Bartolo geschilderde triptiek “Hemelvaart”. Het werk stamt uit 1401 en is te zien bij het hoofdaltaar.

De Madonna del Pilastro (“Madonna van de Pilaar”) is van de hand van Sano di Pietro.

Het grafmonument met het beeldhouwwerk dat een “liggende Bartolomeo Aragazzi” verbeeldt en links van de centrale ingang te zien is is gemaakt door Michelozzo. Aragazzi was een dichter en secretaris van paus Martinus V. Michelozzi werkte er van 1427 tot 1436 aan.

Francesco di Valdambrino vervaardigde de polychrome houten standbeelden die de “Aankondiging van de Heer” verbeelden.

Bartolomeo Neroni, die beter bekend stond als Il Riccio, wat zowel “krullebol” as “egel” kan betekenen, schilderde het paneel “De Verlosser”.

Baptisterium

Het 14e eeuwse doopvont in de eerste zijkapel links wordt aan Giovanni di Agostino of aan Tino di Camaino toegeschreven. Deze kapel doet dienst als Baptisterium.

Het Altare dei Gigli (“Altaar van de Irissen”) tegen de achterwand is van de hand van Andrea della Robbia. Het stamt uit 1512 en staat tussen twee standbeelden die “Sint-Pieter” en “Johannes de Doper” voorstellen. De naam van de beeldhouwer is niet bekend.

Kathedraal – Piazza Grande, Montepulciano

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email