Kathedraal Orvieto

De belangrijkste toeristische attractie van Orvieto is de beroemde Santa Maria Assunta Kathedraal. De voorgevel van deze Gotische kerk wordt met allerhande ornamenten versierd. De grootste trekpleister van de kathedraal is de door Luca Signorelli beschilderde San Brizio Kapel.

Kathedraal Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo – Orvieto. Openingstijden: November t/m Februari van 09.00 tot 13.00 en van 14.30 tot 17.00 uur; Maart en Oktober van 09.30 tot 18.00 uur; April t/m September van 09.30 tot 19.00 uur. Openingstijden zon- en feestdagen: November t/m Februari van 14.30 t/m 16.30 uur; Maart t/m Oktober van 13.00 tot 17.30 uur. In het hoogseizoen kan het zijn dat U even moet wachten voordat U de San Brizio Kapel mag bezichtigen, aangezien er maar een bepaald aantal bezoekers gelijktijdig naar binnen mogen. Toegangsprijs: 4 Euro.

Geschiedenis

San Brizio Kapel - Kathedraal Orvieto
De door Luca Signorelli met fresco’s beschilderde San Brizio Kapel

De allereerste kathedraal van Orvieto was gewijd aan Santa Maria Episcopatus, al werd hij gewoonlijk Santa Maria Prisca genoemd. Er was toen ook een aan San Costanzo gewijde kerk, waarvan de ruïnes in 1955 onder het schip van de huidige kathedraal ontdekt werden. Het is niet bekend waar de Santa Maria Prisca Kathedraal precies stond.

Tegen het einde van de 11e eeuw was de Santa Maria Prisca geheel in verval geraakt. Belangrijke religieuze gelegenheden vonden vanaf toen eerst in de Sant’ Andrea Kerk plaats, later in de San Domenico Kerk en nog later in de San Francesco Kerk.

In 1284 besloot men een nieuwe kathedraal te bouwen, al duurde het nog 6 jaar voordat men met de constructie begon. De Palazzi Papali waren toen al voltooid.

Om de San Costanzo Kerk af te mogen breken had men moeten beloven een kathedraal neer te zetten die even mooi was als de Santa Maria Maggiore Basiliek in Rome. Om de bouw te kunnen bekostigen gaf Paus Nicolaas IV aflaten uit.

Later zou ook Paus Bonifatius VIII een grote donatie geven, maar het overgrote deel van het benodigde geld kwam van de belastingen die de inwoners van de stad vanaf dat moment moesten betalen.

Een reden voor de stichting van de kerk is te vinden in het “Wonder van Bolsena”. Bolsena is een klein stadje dichtbij Orvieto. Nadat hier in 1264 een hostie aan het bloeden was geslagen werd deze naar paus Urbanus IV in Orvieto gebracht. De paus riep hierna ook de Corpus Christi viering in het leven. Een met bloed uit de hostie doordrenkt kleed wordt in een gouden reliekenkastje achter het altaar in de Cappella del Corporale bewaard.

Beschrijving

De kathedraal heeft een unieke façade, met elkaar afwisselende brede horizontale strepen zwart basalt en gele kalksteen. De voorgevel is geheel bedekt met allerhande versieringen, waaronder beeldhouwwerken, glas-in-lood vensters en schitterende, veelkleurige mozaïeken. Veel van deze kunstwerken zijn gemaakt door beroemde artiesten uit die tijd.

In tegenstelling tot de meeste kerken die mozaïeken op de voorgevel hebben, is de bouwstijl van de kerk niet Byzantijns maar Gotisch.

De moderne bronzen deuren zijn in 1969 door Emilio Greco gemaakt.

De grootste attractie van de kerk is de San Brizio Kapel, met door Luca Signorelli geschilderde fresco’s die het “Oordeel en de Wederopstanding” als thema hebben en tot de hoogtepunten van de 15e eeuwse schilderkunst gerekend worden. Signorelli schilderde echter geen symbolen, maar gewone mensen met alledaagse menselijke emoties.

Piazza del Duomo – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *