Kathedraal Pavia

De Kathedraal van Pavia is gewijd aan Santo Stefano en Santa Maria Assunta en beschikt over de op twee na grootste koepel van Italië. Hoewel zowel Leonardo da Vinci als Bramante aan het ontwerp werkten, werd de kerk pas in de 19e eeuw voltooid. In 1989 stortte de klokkentoren in, waarbij vier mensen het leven lieten.

Kathedraal Pavia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo – Pavia. Telefoon: +39 0382386511. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.00 en van 15.00 tot 19.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

Kathedraal Pavia - Top 10 Bezienswaardigheden Pavia
Een deel van de facade van de kathedraal, met het Regisole standbeeld.

Met de constructie van de kathedraal werd in 1488 een aanvang gemaakt. De opdrachtgever was Kardinaal Ascanio Sforza. Hij liet de kerk bouwen op de plek waar voorheen de Santo Stefano Basiliek en de Santa Maria del Popolo Basiliek naast elkaar stonden.

De lokale architecten Giovanni Antonio Amadeo en Cristoforo Rocchi hadden waarschijnlijk enige hulp van Bramante. Dit is vooral duidelijk in de apsis en de crypte, die beide al tegen het einde van de 15e eeuw voltooid waren.

Het oorspronkelijke project werd al snel uitgebreid, maar in de 2e helft van de 16e eeuw moest men het werk onderbreken. Ondanks advies van Leonardo da Vinci bleek het te moeilijk de tamboer en de koepel te bouwen.

Hierna bleef de kathedraal lange tijd ongewijzigd, met delen van de twee oude Romaanse kerken die naast het nieuwere centrale deel bleven bestaan.

Pas in de 2e helft van de 18e eeuw slaagde men erin de tamboer te voltooien. Meer dan een eeuw later gebeurde dit ook met de koepel zelf, door het gebruik van een dubbel ijzeren vakwerk ter ondersteuning van de bolkap. Carlo Maciachini, die enige jaren later ook de façade voor zijn rekening zou nemen, was hier tussen 1885 en 1887 verantwoordelijk voor.

Bezienswaardigheden

De schilderijen aan de binnenzijde van de façade zijn gemaakt door Cerano en door Daniele Crespi.

De fresco die de “Heilige Familie” verbeeldt en in het linkerdwarsschip te zien is stamt uit de 16e eeuw.

De houten spreekstoel tegen een steunpilaar onder de koepel toont gebeurtenissen uit het leven van San Siro. Deze heilige was de eerste bisschop van de stad en ook de schutsheilige.

Boven het houten koor in het presbiterium worden de Sante Spine (“Heilige Stekels”) bewaard. Dit zijn splinters die afkomstig zijn van de door Jezus gedragen doornenkroom. Met Pinksteren worden deze relikwieën in een processie door de stad gedragen.

Meer bezienswaardigheden Piazza del Duomo

Links van de kerk zelf kan men nog een stomp zien van de in 1989 ingestorte in de 11e eeuw gebouwde stadstoren.

Het gebouw dat vrijwel de hele zijde tegenover de kerk in beslag neemt is het Bisschoppelijk Paleis, dat tussen 1560 en 1591 gebouwd is.

Het paardrijderstandbeeld dat midden op het plein staat wordt Regisole genoemd. Het oorspronkelijke standbeeld, dat waarschijnlijk Keizer Septimius Severus verbeeldde en uit de Romeinse tijd stamde, werd in 1796 tijdens de Jacobijnse opstanden verwoest. Halverwege de 30’er jaren van de vorig eeuw maakte de beeldhouwer Francesco Messina een nieuwe versie, die hij op oude reproducties baseerde.

Piazza del Duomo, Pavia