Kathedraal Reggio Calabria

De Maria Santissima Assunta Kathedraal van Reggio Calabria is, na ettelijke keren door aardbevingen verwoest te zijn geweest, in 1928 ingewijd. Het is de grootste kerk van de regio. Behalve vanwege de indrukwekkende façade is de Duomo vooral beroemd vanwege de barokke Santissima Assunta Kapel.

Kathedraal Reggio Calabria

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Italiaanse naam: Basilica Cattedrale Metropolitana di Maria Santissima Assunta in Cielo. Adres: Piazza Duomo – Reggio Calabria. Openingstijden: Wintertijd van 07.00 tot 12,15  en van 15,30 tot 19.00 uur; zomertijd van 07.00 tot 12.15 en van 16.00 tot 20.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

Kathedraal Reggio Calabria
Façade

De Kathedraal van Reggio Calabria is de grootste kerk van de hele regio Calabrië. Het is sinds het jaar 1000, toen de Normandiërs de macht in de stad  in handen namen, dat de kathedraal op deze plek staat. Vanaf dat moment nam de Latijnse cultuur geleidelijk de plaats in van de Grieks-Byzantijnse.

Na de aardbevingen van 1783 en 1908 moest de kathedraal telkens geheel opnieuw opgetrokken worden. Het ontwerp van de laatste versie was van de hand van Carmelo Umberto Angiolini, zelf een priester.

In 1928 vond de inwijding van de Maria Santissima Assunta Kathedraal plaats.

De iets meer dan 28 meter hoge klokkentoren werd in 1931 voltooid. De oorspronkelijk toren was tijdens de aardbeving eveneens ingestort.

Beschrijving

De huidige bouwstijl toont een mengeling van art-nouveau en neo-Romaanse invloeden. De façade wordt gekenmerkt door vier achthoekige torens, twee aan de zijkanten en twee aan weerszijden van het portaal. De torens worden bekoond met kruizen.

De façade heeft drie bronzen portalen, waarvan de middelste twee keer zo groot is als de andere twee. De kunstenaars die verantwoordelijk waren voor deze poorten zijn Nunzio BibbòLuigi Venturini en Biagio Poidimani. De trifora tussen het hoofdportaal en het roosvenster is versierd met bloemenmotieven.

Brede trappen voeren naar het hoofdportaal, aangezien de Duomo iets hoger ligt dan het plein zelf. De twee imposante standbeelden op deze trappen verbeelden San Paolo en Santo Stefano di Nicea. Deze laatste was de eerste bisschop van Reggio Calabria. De standbeelden zijn in 1928 door Francesco Jerace gemaakt.

De kerk heeft een basilicaal vloerplan, met drie schepen, elk met een eigen apsis.

Elk jaar van September tot November is er bij het hoofdaltaar een schilderij van de Madonna della Consolazione te zien, dat enorme aantallen bedevaartgangers naar de stad brengt. De rest van het jaar is de beeltenis in de Madonna della Consolazione Basiliek te zien.

Kunstwerken

Het hoofaltaar is in het begin van de 20e eeuw door de beeldhouwer Barca gemaakt. De marmeren bisschopszetel is het werk van Monteleone.

Een door Antonio Berti gemaakt altaar is met bronzen bas-reliëfs versierd.

De marmeren preekstoel is door Francesco Jerace gemaakt en is met twee palmbomen van travertijns marmer versierd.

De standbeelden in de acht nissen in de zijmuren verbeelden verschillende heiligen.

Achteraan het rechterschip staat een glazen vitrine met een deel van een zuil, waaraan een aan de heilige Paulus toegeschrevne mirakel aan verbonden is.

Santissimo Sacramento Kapel

Interieur Kathedraal Reggio Calabria
Santissimo Sacramento Kapel

De grootste attractie is de Santissimo Sacramento Kapel, die gezien wordt als het belangrijkst voorbeeld van de barokke architectuur in Reggio Calabria. De kapel is in 1548 in opdracht van de Broederschap van het Allerheiligste Sacramnet gebouwd en in de 17e eeuw steeds verder verfraaid. De laatste die eraan werkte was de uit Messina afkomstige beeldhouwer Placido Brandamonte. De kapel is vierkant van vorm. Er staat een met platen meerkleurig marmer bedekte pilaar in elke hoek. Voor het altaar zijn vier enorme zwarte marmeren zuilen te zien. Dit altaar wordt verder opgeluisterd door het schilderij “Het Offer van Melchisedec”, dat in 1665 door Domenico Marolì geschilderd is.

Fotogalerij Kathedraal Reggio Calabria

Piazza Duomo – Reggio Calabria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email