Kathedraal San Gimignano

De officiële naam van de Kathedraal van San Gimignano is Collegiata di Santa Maria Assunta. Het hoogtepunt is de door Domenico Ghirlandaio beschilderde, aan een lokale heilige gewijde Santa Fina Kapel. Hij staat op het centrale Piazza del Duomo.

Kathedraal San Gimignano

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Duomo – San Gimignano. Openingstijden: Van 1 april tot 31 oktober van 10.00 tot 19.30 uur (zaterdag tot 17.30); van 1 november tot 31 maart van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur (zondag van 12.30 tot 17.00 uur). Gesloten: 1 januari, van 15 t/m 31 januari, 12 maart, van 15 t/m30 november, 25 december. Toegangsprijs: 4 Euro (korting: 2 Euro). Combi-ticket Kathedraal + Museum voor Gewijde Kunst: 6 Euro (korting: 3 Euro).

Beschrijving

Hoewel het exterieur van de 12e eeuwse Romaanse façade erg sober is, valt er veel te genieten wanneer je eenmaal binnen bent.

Het interieur bestaat uit drie schepen.

Op het bovenste deel van de muur boven de ingang is het “Martelaarschap van San Sebastiano” van de hand van Benozzo Gozzoli te zien. Het centrale deel is versierd met het “Laatste Oordeel” van Taddeo di Bartolo.

De rechtermuur wordt opgeluisterd door “Gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament” door leerlingen van Simone Martini.

Bartolo di Fredi was verantwoordelijk voor de “Gebeurtenissen uit het Oude Testament” op de linkermuur.

Hoogtepunten in het dwarsschip zijn het 13e eeuwse polychrome houten kruisbeeld en de Santa Fina Kapel.

Santa Fina Kapel

Kathedraal San Gimignano - Santa Fina Kapel
Sint-Gregorius de Grote verschijnt aan Santa Fina

De Santa Fina Kapel is gewijd aan een lokale heilige, een 15-jarig meisje dat op een houten plank in een kamer vol ratten stierf, na haar leven aan het helpen van arme mensen gewijd te hebben.

De kapel is door Domenico Ghirlandaio in 1475 met scènes uit het leven van de heilige beschilderd. Op de rechtermuur is de heilige te zien terwijl Sint-Gregorius de Grote haar in een verschijning het eeuwige leven in het hiernamaals belooft. Linksonder de bank tegen de achterste muur is een rat afgebeeld.

Kathedraal San Gimignano - Santa Fina Kapel - Ghirlandaio
Uitvaart van Santa Fina

Op de linkermuur is de “Uitvaart van Santa Fina” afgebeeld. Hierop zijn drie wonderen te zien. Het eerste is de oude Beldia, die door de heilige van haar verlamming genezen wordt. Het huilende de kind dat de voeten van Fina betast krijgt haar gezichtsvermogen terug. De engel die op de hoogste toren afgebeeld is verwijst naar de overlevering dat de engelen alle klokken in de stad lieten luiden na de dood van de heilige.

Het ontwerp van de kapel was in handen van Giuliano en Benedetto da Maiano (1468). De heilige zelf ligt in het door Benedetto da Maiano in 1475 gemaakte altaar in de kapel begraven.

Kathedraal – Piazza del Duomo, San Gimignano

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email