Kathedraal Sassari

De San Nicola Kathedraal van Sassari is in de 12e eeuw in een Romaanse stijl gebouwd, maar is sindsdien ettelijke malen verbouwd. Oorspronkelijk bestond de kerk uit een enkel schip met dwarsschip, maar later werden er zijkapellen bijgebouwd en werd ook de apsis aangepast. De schilderijen in de zijkapellen stammen grotendeels uit de 17e eeuw.

San Nicola Kathedraal Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Decimario/Piazza Duomo – 07100 Sassari. Telefoon: +39 079 232067. Openingstijden: Van o8,30 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur; zondag van 08.45 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Nicola Kathedraal Sassari
San Nicola Kathedraal Sassari

De geschiedenis van de kathedraal van Sassari is eigenlijk die van een aantal verschillende kerken. De eerste was aan San Nicola di Bari gewijd en in de 12e eeuw in een Romaans-Pisaanse stijl opgetrokken. Van deze kerk zijn enkel nog het onderste deel van de klokkentoren en een stuk muur in de sacristie te zien.

Toen de pastorie van Porto Torres (het huidige Torres) naar Sassariverplaatst werd moest er ook een nieuwe kathedraal gebouwd worden. Tussen 1480 en 1505 werd de oude kerk vrijwel geheel verwoest en werd er een nieuwe, grotere versie gebouwd. Deze in Gotisch-Aragonese stijl opgetrokken kerk werd opnieuw ingewijd en kreeg de naam Santa Maria del Popolo.

Na ongeveer een eeuw kreeg ze echter de oude naam terug.

In deze tijd kreeg de koepel het huidige gewelf, dat op puntbogen rust.

Beschrijving

Façade

Tussen 1650 en 1723 kreeg de Kathedraal de huidige aanblik, met een enorm hoge Spaans barokke voorgevel aan het Piazza Duomo. Het is niet bekend wie deze façade ontwierp, al zou het Baldhasar Romero geweest kunnen zijn. Deze architect had in 1681 ook de opdracht tot enige restauraties ontvangen.

Het portaal bestaat uit drie bogen, waarvan het bovenste deel versierd is met friezen, arabesken, bloemen en engeltjes. De standbeelden in de drie nissen verbeelden de heiligen Gavino, Proto en Gianuario. Helemaal bovenaan, in de fronton, is het standbeeld van San Nicola zelf te zien.

De vierkante klokkentoren wordt aan de hoeken door pilaren begrensd. Het belhuis stamt uit de 18e eeuw. Kroonlijsten verdelen de toren in vijf vlakken.

Interieur

Het schip worden aan weerszijden door een aantal kapellen geflankeerd. Aan de uiteindes van het dwarsschip bevinden zich nog eens twee kapellen. Het schip en het presbiterium zijn worden door kruisgewelven bedekt. De zijkapellen, die verschillende breedtes hebben, hebben echter tongewelven, net als het dwarsschip zelf.

Kunstwerken

De “Madonna del Bosco” stamt uit de 14e eeuw.

De Spaanse “Kruisiging” is in de 18e eeuw vervaardigd.

Het schilderij “Martelaarschap van de hieligen Cosma en Damiano” wordt aan Carlo Maratta toegeschreven, terwijl het “Laatste Avondmaal” van de hand van Giovanni Marghinotti is.

De in 1802 in Sassari gestorven broer van koning Vittorio Emanuele I ligt in een mausoleum in de kerk begraven.

Museum

Een sectie van het Museo Diocesano bevindt zich in het presbiterium van de Duomo. Het gaat hier vooral om religieuze kleding en andere voorwerpen die bij de liturgie gebruikt werden. De rest van de collectie van dit museum bevindt zich in de San Michele Kerk.

Via Decimario – 07100 Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email