Kathedraal Syracuse

Al in de oudheid stond er een heiligdom op de plek waard de Kathedraal van Syracuse gebouwd is. De officiële naam is Cattedrale della Natività di Maria Santissima. De huidige barokke façade is tussen 1728 en 1754 door de uit Palermo afkomstige Andrea Palma opgetrokken. Hoogtepunten van het uit drie schepen bestaande interieur zijn een aantal schilderijen uit de Byzantijnse periode. De Duomo staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kathedraal Syracuse

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo – Syracuse (Tel. +39 0931 65328). Openingstijden: Van 08.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: 2 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Kathedraal Syracuse
Kathedraal

De Kathedraal van Syracuse staat op het eiland Ortygia. Het is de belangrijkste kerk van de stad.

Voordat de Duomo gebouwd werd stond er een aan Minerva gewijd heiligdom op de plek. Dit is gedeeltelijk in de kathedraal geincorporeerd.

De voorgevel stamt uit de barokke tijd, terwijl het interieur meerdere invloeden toont.

In 1693 werd het gebouw verwoest door een aardbeving.

Bij de heropbouw hield de architekt Andrea Palma vast aan de oorspronkelijke struktuur, waarbij hij ook zoveel mogelijk gebruik maakte van wat hier nog van overgebleven was. De zuilen aan de linkerzijkant en binnen de kerk zelf zijn hiervan een voorbeeld.

Bij de nieuwe façade liet Palma twee rijen Korinthische zuilen plaatsen.

De Duomo bestaat uit een enkel schip met twee zijbeuken. Zowel het dak als de mozaïeken in de apsis stammen uit de tijd van de Normandiërs.

Behalve de vele standbeelden worden de stoffelijke overschotten van een aantal heiligen en martelaars in de kerk bewaard.

De vijf standbeelden op de façade zijn gemaakt door de beeldhouwer Ignazio Marabitti. De afgebeelde heiligen zijn alle met de geschiedenis van de stad verbonden. Sint Pieter was verantwoordelijk voor de komst van bisschop Marciano naar Syracuse. Sint Paulus preekte in de stad en Santa Lucia is de schutsheilige. Het laatste standbeeld vertegenwoordigt de “Onbevlekte”, oftewel Maria.

Hoogtepunten interieur

Santa Lucia
Santa Lucia

Het interieur van de kerk wordt verlevendigd door o.a. een aantal beeldhouwwerken van de broers Domenico en Antonello Gagini.  Antonello Gagini was verantwoordelijk voor de Madonna della Neve (“Madonna van de Sneeuw”).

Pietro Rizzo maakte het zilveren standbeeld van Santa Lucia (1599). In dezelfde Cappella di Santa Lucia hangt een 13e eeuws schilderij dat deze heilige voorstelt. De schilder is onbekend.

Luigi Vanvitelli, die van Nederlandse afkomst was, ontwierp het ciborie.

Het doopvont met de marmeren kuip stamt uit de 12e eeuw.

Piazza del Duomo – Syracuse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email