Kathedraal Urbino

De neo-klassieke Kathedraal van Urbino is grotendeels door Giuseppe Valadier ontworpen. Hij verving een eerdere versie die eind 18e eeuw door een aardbeving verwoest was.

Kathedraal Urbino

Adres, openingtijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Duca Federico, 61029 – Urbino. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Kathedraal Urbino
Façade

De Kathedraal van Urbino is niet de eerste die in de stad gebouwd is. De allereerste kathedraal was in opdracht van Bisschop Beato Mainardo in 106 gebouwd. De tweede versie stamt uit de 15e eeuw en was (waarschijnlijk) door Francesco di Giorgio Martini in opdracht van Federico da Montefeltro ontworpen.

Het werk aan deze Dom werd in 1604, met de door Muzio Oddi ontworpen koepel, voltooid. In 1781 werden grote delen van de kerk door een aardbeving beschadigd en in 1789 stortte de koepel zelfs geheel in.

De huidige kathedraal is een neo-klassieke reconstruktie van de twee eerste kerken en werd tegen het einde van de 18e eeuw door Giuseppe Valadier ontworpen. De bouw duurde van 1789 tot 1801.

De klokkentoren stamt eveneens uit deze periode.

De façade is ontworpen door Morigia en de kleuren vallen een beetje uit de toon bij die van de belendende gebouwen. De standbeelden op de façade stellen een aantal heiligen voor, waaronder de schutsheilige van de stad, San Crescentino.

De kathedraal is meer dan 60 meter lang en 37 meter breed. Het interieur bestaat uit drie schepen.

Bezienswaardigheden

  • Het hoofdaltaar wordt opgeluisterd door een schilderij dat de Madonna Assunta voorstelt en door Cristoforo Unterberger geschilderd is.
  • De bronzen beelden bij dit altaar zijn gemaakt dor Camillo Rusconi.
  • De koepel is beschilderd met afbeelding van de vier Evangelisten, die door vier verschillende kunstenaars vervaardigd zijn.
  • Federico Barocci schilderde het “Martelaarschap van de Heilige Sebastiaan”.

Grotte del Duomo

In de 16e eeuw kreeg de Broederschap van het Allerheiligste Kruis de kamers onder de kathedraal toegewezen door Hertog Guidobaldo. De ingang tot dit oratorium bevindt zich in onder de Loggia del Grano in het Piazza Duca Federico. Het marmeren portaal komt bij een brede trap uit, die naar de hal voert waarlangs zich de ingangen naar de kapellen bevinden.

Piazza Duca Federico, 61029 – Urbino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email