Kathedraal Verona

De Santa Maria Matricola Kathedraal van Verona bestaat in werkelijkheid uit een verzameling van een aantal oude gebouwen. De oudste van deze bouwwerken zijn zelfs tot de Romeinse tijd te herleiden. Het grootste deel stamt echter uit de vroeg-Christelijke tijd. In de 12e eeuw begon de kathedraal zijn huidige vorm aan te nemen.

Santa Maria Matricola Kathedraal Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Duomo, 21 – 37121 Verona. Telefoon: +39 045592813. Openingstijden: Van 10.00 tot 18.00 uur; zon- en feestdagen van 13.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: . Toegangsprijs Kathedraal + Museo Canonical: . Er is ook een soort van combi-kerken ticket voor de Kathedraal, de San Zeno Maggiore Kerk, de Sant’Anastasia Kerk en de San Fermo Maggiore Kerk. Toegangsprijs: 2,50 Euro; korting: 2 Euro; kinderen 0-11: gratis. Verona Card: gratis.

Geschiedenis

Kathedraal Verona
De kathedraal zoals hij te zien is vanaf het Castel San Pietro

Een eerste oude kerk is rond het midden van de 4e eeuw gebouwd, Het is niet bekend hoe deze kerk er uitzag. Gedurende de tijd dat de heilige Zeno bisschop was werd deze kerk geheel verbouwd om ruimte te creëren voor de snel groeiende Christelijke gemeenschap in Verona.

In latere eeuwen heeft men de Santa Maria Matricolare Kathedraal, de Sant’Elena Kerk en het San Giovanni in Fonte Baptisterium op deze eerder bestaande constructies gebouwd.

Ruïnes van beide versies van deze kerk zijn nog wel onder de huidige Sant’Elena Kerk te zien.

In de 8e eeuw werd een nieuwe kerk gebouwd. Dit zou de oorsprong zijn van de huidige kathedraal. Een verbouwing in de 12e eeuw zorgde ervoor dat deze min of meer de huidige aanblik kreeg. Deze reconstructie was noodzakelijk omdat een aardbeving in 1117 grote schade aangebracht had.

Beschrijving

Exterieur

De Romaanse façade bestaat uit drie delen. De grote toegangspoort wordt voorafgegaan door een brede protiro. Hierboven is ook nog een even brede loggia te zien. Zowel de protiro als de loggia zijn in 1139 ontworpen door Nicolò. De protiro bestaat uit een boog die op afwisselend witte en rose zuiltjes rust. De zijkanten hiervan zijn versierd met beeldhouwwerken, waaronder heiligenfiguren en jachttaferelen. Op het gewelf van de boog zijn bas-reliëfs te zien die de symbolen van de Evangelisten verbeelden. Het bovenste deel van de protiro is van het vulkanische tufsteen gemaakt. Deze eveneens ronde boog rust op 8 zuilen en 2 griffioens.

Er is ook een protiro aan de zijkant, onder de door Michel Sanmicheli ontworpen klokkentoren. Deze ingang stamt uit de 12e eeuw en is rijkelijk versierd met bas-reliëfs en 14e eeuwse fresco’s.

De apsis is, eveneens in de 12e eeuw, van tufsteen gemaakt. De monoforen stammen uit de 16e eeuw.

Interieur

Het interieur van de kathedraal is in de 15e eeuw opnieuw ingericht. De drie schepen worden door rood-marmeren zuilen met Gothische bogen van elkaar gescheiden.

De eerste drie kapellen aan elke kant zijn tussen 1465 en 1504 door Giovanni Maria Falconetta ontworpen en vormen een architectonische eenheid.

Het centrale schip eindigt in de Cappella Maggiore. De elegante ronde marmeren afscheiding van deze kapel is in 1534 door Sanmicheli ontworpen. De fresco’s hebben het leven van Maria als thema. Ze zijn geschilderd door Francesco Torbido, die hiervoor wel schetsen van Giulio Romano gebruikte.

Verschillende Renaissance kunstenaars hebben bijgedragen aan de versieringen van de zijkapellen.

De Cartolari-Nichesola Kapel heeft als grootste attraktie een “Maria-Hemelvaart” van de hand van Titiaan. Het marmeren sepulcrum wordt aan Sansovino toegeschreven.

In de Mazzanti Kapel kan men de in 1353 gemaakte Sarcofaag van Sant’Agata aanschouwen.

Vanaf het linkerschip komt men in een atrium dat zelf weer door zes antieke zuilen in drie kleine schepen verdeeld is. In het atrium kan men nog fragmenten van vroeg-Christelijke vloermozaïeken zien.

Kathedraal Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email