Kerken Assisi

Assisi is de geboorteplaats van Sint-Franciscus en er zijn dan ook een groot aantal kerken in de stad die verbonden zijn met het leven van deze heilige. Behalve de aan hemzelf gewijde basiliek zijn dit het San Damiano Klooster en het Eremo delle Carcere. Dit zijn echter niet de enige interessante kerken van de stad. In tegenstelling tot wat men zou denken is de kathedraal van de stad niet aan de beroemdste inwoner gewijd.

Kerken Assisi

Openingstijden: De meeste – en vooral de belangrijkste – bezienswaardigheden zijn van religieuze aard en zijn dus het hele jaar geopend, inclusief zondag. Gedurende de wintertijd gaan ze wel iets eerder dicht.

Toegangsprijs: Aangezien het vooral om kerken gaat is de entree meestal gratis.

Tips: Zorg ervoor kuis gekleed te zijn wanneer U de belangrijkste kerken en basilieken betreedt. Blote benen en schouders zijn meestal niet toegestaan. Het is ook vaak verboden om binnen foto’s te maken.

Mooiste Kerken Assisi

Sint-Franciscus van Assisi Basiliek

Sint-Franciscus Basiliek Assisi

De grootste en beroemdste trekpleister van Assisi is zonder twijfel de Basiliek van Sint-Franciscus van Assisi, die hier zelf ook begraven ligt. Ze is verdeeld in een Basilica Inferiore en een later gebouwde Basilica Superiore. Deze moederkerk der Franciskanen staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Met de bouw werd twee jaar na de dood van de heilige begonnen.

San Damiano Klooster

San Damiano Klooster - Kerken Assisi

Het Klooster van San Damiano e le Sue Clarisse is één van de belangrijkste trekpleisters. Het is hier dat het verhaal van Sint Franciscus een aanvang nam toen de Christus aan het kruis waarvoor hij zat te bidden plotseling tot leven kwam en zei “Bouw mijn kerk opnieuw op”. Het is een veel soberdere kerk dan de Sint-Franciscus Basiliek en ze ligt op een rustige plek een stukje buiten de stad.

Santa Maria degli Angeli in Porziuncola Kerk Assisi

Santa Maria degli Angeli in Porziuncola Kerk Assisi

De Basilica di Santa Maria degli Angeli in Porziuncola is in de Renaissance periode gebouwd en huisvestigt o.a. de Porziuncola. Dit is een oude, oorspronkelijk Benediktijnse, kapel, waar de Heilige Franciscus in 1209 de orde der Franciscaners stichtte.

Eremo delle Carceri

Eremo delle Carceri - kerken Assisi

Het Eremo (“Hermitage”) delle Carceri bevindt zich op zo’n 5 kilometer van het centrum van Assisi, in de richting van de Monte Subasio. De kerk die binnen de poorten van het Eremo gebouwd is bevat enige relieken van Sint Franciscus, die zich op deze plek teruggetrokken had om ongestoord te kunnen bidden. Na de Eremo bezocht te hebben kan men verder lopen richting Monte Subasio om er de schitterende panorama’s aan te schouwen.

Santa Chiara Basiliek

Santa Chiara Basiliek Assisi

De Santa Chiara Basiliek bestond al toen het lichaam van de in 1253 gestorven Heilige Chiara hierheen gebracht werd door Sint Damiano. Oorspronkelijk lag de Heilige Franciscus zelf ook in deze kerk begraven. Het kruis dat hem toegesproken zou hebben is nog wel in de Basilica di Santa Chiara te bezichtigen. Het opvallendste kenmerk wordt gevormd door de drie enorme halve bogen die de linkermuur steunen.

San Rufino Kathedraal

San Rufino Kathedraal Assisi (lunette boven linkerportaal)

De Kathedraal van Assisi is niet gewijd aan de Heilige Franciscus maar aan de tweede heilige van de stad, San Rufino. Volgens de overlevering ligt het stoffelijk overschot van deze heilige begraven onder het hoofdaltaar van de kathedraal. De in de 12e eeuw gebouwde kerk is na de aardbeving van 1997 geheel gerestaureerd.

Sint-Pieterskerk en Abdij (Abbazia di San Pietro)

San Pietro - Kerken Assisi

De San Pietro Kerk stamt uit het einde van de 10e eeuw en staat, evenals de andere met de heilige Franciscus verbonden kerken, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De mooie façade van de spaarzaam versierde kerk heeft drie roosvensters en, naast de ingang, twee leeuwen.

Chiesa Nuova

Chiesa Nuova Assisi

De Chiesa Nuova, letterlijk vertaald “Nieuwe Kerk” is in 1615 gebouwd op de plek waar het geboortehuis van de Heilige Franciscus van Assisi stond en waar hij met zijn familie leefde tot hij 24 jaar oud was. De Heilige was hier door zijn vader binnengesloten omdat hij zijn bezittingen had weggegeven om de San Damiano Kerk te laten repareren en om hem weer op de juiste weg te brengen.

Santa Maria Sopra Minerva Kerk

Tempel van Minerva - Kerken Assisi

De Tempel van Minerva en de kerk van Santa Maria Sopra Minerva bevinden zich in het Piazza del Comune in het centrum van de stad. In 1539 werd de de tempel omgebouwd tot kerk. De huidige aanblik is het resultaat van een verbouwing in de 17de eeuw. Sindsdien is deze barokke struktuur vrijwel onaangetast gebleven.

Santa Maria Maggiore Kerk

De Basiliek van Santa Maria Maggiore bevindt zich in het Piazza del Vescovado in en is gebouwd boven een oude Romeinse tempel, die waarschijnlijk gewijd was aan de God Janus. De vroeg-Christelijke crypte onder de kerk kan ook bezocht worden.

Santo Stefano Kerk

Chiesa di Santo Stefano - Kerken Assisi

De kerk van Santo Stefano is één van de kleinere kerken van Assisi en is in de 12de eeuw gebouwd. De klokkentoren van deze kerk zou geluid hebben op het moment dat de Heilige Franciscus zijn laatste adem uitblies. Het kerkje is in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd.

Kerken buiten Assisi

Santa Maria Maddalena Kerk

De relatief minder bekende Santa Maria della Maddalena kerk bevindt zich buiten de stad, langs de straat die Santa Maria di Rivotorto verbindt met de Santa Maria della Porziuncola. De kerk hoort bij de deelgemeente Rivotorto.

Santissima Trinità Kerk

De Kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid (Santissima Trinità) staat op een heuvel ten oosten van de bebouwde kom van Rivotorto, een deelgemeente van Assisi.

San Giovanni Battista Kerk

De San Giovanni Battista Kerk staat eveneens in Rivotorto, aan het einde van de Via San Francesco. De kerk staat precies op het punt waarop deze straat in drie richtingen verder gaat, onder de namen Via della Regola, Via Liveranio en Via del Passaggio Vecchio.

RSS
Follow by Email