Kerken Brescia

De belangrijkste kerken van Brescia zijn de oude en de nieuwe kathedraal, die gezellig naast elkaar staan. De stad beschikt echter over nog een groot aantal mooie godshuizen, met als hoogtepunten de San Francesco d’Assisi Kerk en de San Giorgio Kerk.

Kerken Brescia

Duomo Vecchio

Duomo Vecchio - Kerken Brescia

De Duomo Vecchio wordt vanwege het ronde vloerplan ook wel “La Rotonda” genoemd. Deze “Oude Kathedraal” is op de ruïnes van de 7e eeuwse kerk Santa Maria Maggiore Kerk gebouwd. De architectuur is Romaans. Ze bestaat uit twee cylindervormige lichamen op elkaar, met daarboven een kegelvormige drum. Hoogtepunt is de crypte uit de 11e eeuw. Adres: Piazza Paolo VI, 24.

Duomo Nuovo

Duomo Nuovo - Kerken Brescia

Aangezien er een Duomo Vecchio is moet er ook een Duomo Nuovo zijn. Ook de “Nieuwe Kathedraal” is op een oudere constructie, in dit geval de vroeg-Christelijke San Pietro de Dom Kerk, gebouwd. De bouw nam veel tijd in beslag. Men begon in 1604, maar de kerk werd pas in 1825 voltooid. Achter de indrukwekkende façade bevindt zich een met verschillende meesterwerken versierd interieur. Adres: Piazza Paolo VI, 18.

San Francesco d’Assisi Kerk

San Francesco d'Assisi - Kerken Brescia

De in een Romaans-Gotische stijl gebouwde San Francesco d’Assisi Kerk hoort tot de belangrijkste kerken van de stad. Hoogtepunten binnen de kerk zijn enkele werken van de lokale schilder Moretto en van Romanino. Ook de grote kloostergang uit het einde van de 14e eeuw is erg interessant.

Santa Maria dei Miracoli Kerk

Santa Maria dei Miracoli Kerk - Kerken Brescia

De eerste steen voor de Santa Maria dei Miracoli Kerk is in 1488 gelegd. Tussen 1500 en 1566 werd de kerk groter gemaakt, In de 18e eeuw voltooide men de koepel en de muurschilderingen, die echter in 1945 bij bombardementen grotendeels verloren gingen. Vooral de weelderig versierde voorgevel van de kerk is buitengewoon indrukwekkend.

San Giovanni Kerk

San Giovanni - Kerken Brescia

De San Giovanni Kerk is waarschijnlijk in de 15e eeuw gebouwd. De kerk heeft een façade die het uit drie schepen bestaand interieur weerspiegelt. Het portaal is door Filippo de Grassi ontworpen. Zoals in veel kerken in Brescia zijn de artistieke hoogtepunten geschilderd door de lokale kunstenaars Moretto en Romanino.

San Giorgio Kerk

San Giorgio Kerk - Kerken Brescia

De San Giorgio Kerk is in de tweede helft van de 13e eeuw gebouwd. De huidige aanblik is echter het resultaat van een 20e eeuwse verbouwing. De façade wordt gekenmerkt door een marmeren portaal en een indrukwekkende trap. De fresco’s die het interieur opluisteren stammen grotendeels uit de 13e eeuw. Tegenwoordig wordt het gebouw voor congressen en andere evenementen gebruikt.

San Giuseppe Kerk

Chiesa di San Giuseppe - Kerken Brescia

De San Giuseppe Kerk staat naaste gelijknamige klooster en wordt gezien als een soor Pantheon van de Bresciaanse muziekwereld. Het bijbehorende klooster wordt tegenwoordig gebruikt als zetel van het Museo Diocesano van de stad.

Santa Maria del Carmine Kerk

Santa Maria del Carmine - Kerken Brescia

Met de bouw van de Santa Maria del Carmine Kerk werd in 1429 een aanvang gemaakt. Het zou vijftig jaar duren om de kerk te voltooien. Het opvallendste aspect aan deze 75 meter lange kerk zijn de pinakels op de façade. De drie kloostergangen naast de kerk vormen de zetel van de Bibliotheek van de Universiteit van de stad.

Santi Nazaro e Celso Kerk

Santi Nazaro e Celso Kerk Brescia

De huidige aanblik van de Santi Nazaro e Celso Kerk is het resultaat van een ingrijpende verbouwing in de 18e eeuw. Hoogtepunten zijn de door Titiaan geschilderde “Averoldi Poliptiek” en enkele werken van de hand van Moretto.

Santa Maria della Carità Kerk

Santa Maria della Carita - Kerken Brescia

De Santa Maria della Carità Kerk staat ook bekend als de Buon Pastore Kerk, aangezien ze tot 1998 bij het klooster van die naam hoorde. De architect Agostino Avanzo begon in 1640 met de bouw van de kerk. Het hoogtepunt is een rijkelijk versierd altaar met de beeltenis van de Vergine dei Terragli. Hierachter is een kapel die een gelijkenis met het Santa Casa di Loreto vertoont. De muren zijn versierd met fresco’s, verschillende soorten marmer en sierpleisterwerk.

Santi Faustino e Giovita Kerk

Santi Faustino e Giovita Kerk - Kerken Brescia

De Santi Faustino e Giovita Kerk is gewijd aan de schutsheiligen van Brescia. De kerk is in 1622 gebouwd, maar de façade is in 1711 door Santo Callegari il Vecchio ontworpen. Het opvallende centrale gewelf is van de hand van Tommaso Sandrini. Er zijn schilderijen van onder andere Giambattista Tiepolo in de kerk te zien. (Adres: Via S. Faustino 74/a. Tel: +39 030292195)

San Pietro in Oliveto Kerk

San Pietor e Paolo Kerk - Kerken Brescia

De San Pietro in Oliveto Kerk wordt ook wel San Pietro in Castello Kerk genoemd. De officiële naam, San Pietro e Paolo Kerk wordt maar zelden gebruikt. De 16e eeuwse façade is door Antonio Medaglio ontworpen en wordt gekenmerkt door de in nissen geplaatste standbeelden van de heiligen Petrus en Paulus. Het interieur is buitengewoon sober ingericht.

Sant’Alessandro Kerk

Sant'Alessandro Kerk - Kerken Brescia

Het interieur van de Sant’Alessandro Kerk is vrijwel in zijn geheel het resultaat van een door Donegani uitgevoerde verbouwing in de 18e eeuw. De kerk bestaat uit een enkel schip, met aan weerszijden vier kapellen. Het hoogtepunt is een “Maria-Boodschap” van de hand van Jacopo Bellini. Na bombardementen in de tweede wereldoorlog waren ingrijpende herstelwerkzaamheden nodig.

San Clemente Kerk

San Clemente - Kerken Brescia

De San Clemente Kerk maakt deel uit van een Benediktijner Klooster. Na eerdere verbouwingen in de 14e eeuw en in 1471 brachten de Domenicaners in 1517 de belangrijkste verfraaingen aan. Artistieke hoogtepunten in de kerk, die uit een enkel schip bestaat, zijn het door Antonio Calegari gemaakte hoofdaltaar, de kloostergangen en een kleine pinacotheek met schilderijen van Il Moretto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email