Kerken Catania

Van alle kerken van Catania is de kathedraal het bekendst. Wat verder opvalt is dat verschillende heilighuizen in de stad aan de in de stad gemartelde Sant’Agata gewijd zijn.

Kerken Catania

Sant’Agata Kathedraal

Sant'Agata Kathedraal - Kerken Catania

De Sant’Agata Kathedraal staat op het Piazza del Duomo. Deze kerk is tussen 1086 en 1094 in opdracht van graaf Ruggero gebouwd. Na de aardbeving van 1693 werd ze door Vaccarini in een barokke stijl weer opgebouwd. De Cappella della Madonna is één van de overgebleven elementen van de oorspronkelijke kathedraal. Hoogtepunten zijn het houten koor met gebeurtenissen uit het leven van Sant’Agata en de tombe van de componist Vincenzo Bellini.

Badia di Sant’Agata

Badia di Sant'Agata - Kerken Catania

De huidige Badia di Sant’Agata staat op de ruïnes van een in 1620 gebouwd en vanwege de aardbeving van 1693 ingestort complex, dat eveneens aan Sant’Agata gewijd was. De kerk staat tegenover de kathedraal en is door Vaccarini ontworpen.

San Nicolò l’Arena Kloostercomplex

San Nicolo l'Arena Klooster Catania

San Nicolò l’Arena is een kloostercomplex midden in het historische centrum van de stad. Het bestaat uit een groot monumentaal Benedictijner klooster en een kerk uit de 18e eeuw. Qua oppervlakte is het het grootste kloostercomplex van heel Europa, op het Paleis van Mafra in Portugal na. In 1869 is het bij koninklijk decreet tot nationaal monument uitgeroepen.

San Benedetto Kerk

De San Benedetto Kerk is het resultaat van een na een aardbeving noodzakelijk geworden verbouwing in de 18e eeuw. De voorgevel wordt gekenmerkt door een groot aantal standbeelden en andere versieringen. De grootste trekpleister wordt gevormd door enige schilderijen van Giovanni Tuccari, waaronder “Kroning van de Maagd” en “Gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Benedictus”. Er zijn ook werken van Desiderato, Rapisardi en Lo Monaco. Bij het bezoek horen ook een visite aan de clausuur, het parlatorio, de zogeheten “Trap der Engelen” (Scalinata degli Angeli) en het Contemporaine Kunstmuseum. (Adres: Via Teatro Greco, 2).

Sant’Agata al Carcere Kerk

De Sant’Agata al Carcere Kerk is op een voormalig Spaans bolwerk gebouwd. In dit bolwerk was de Romeinse gevangenis (carcere) geïncorporeerd waar Sant’Agata gevangen gehouden werd. In de kerk zelf zijn enige relikwieën van de heilige te zien, waaronder een voetafdruk op een stuk lavasteen en het deksel van de kist waarin haar stoffelijk overschot bewaard werd. Ook de ruimte waar ze gevangen gehouden werd alvorens de marteldood te sterven is nog te zien.

Sant’Agata La Vetere Kerk

De Sant’Agata la Vetere Kerk was de eerste Kathedraal van Catania. De eerste versie van deze kerk is in 254 opgetrokken, maar ze is later meermaals verwoest en weer opgebouwd. Ze deed tot 1070 dienst als kathedraal. Achter de barokke voorgevel bevindt zich een eenvoudig, uit een enkel schip bestaand, interieur. Bij opgravingen zijn overblijfselen van de middeleeuwse kerk gevonden. (Adres: Piazza Sant’Agata la Vetere)

San Michele Arcangelo of Minorietenkerk

De San Michele Arcangelo Kerk en het bijbehorende klooster stammen uit de tweede helft van de 18e eeuw. De barokke façade van deze kerk in de Via Etnea wordt gekenmerkt door een Siciliaanse barokke bouwstijl. Het vloerplan is dat van een Grieks kruis met een diep koor. Het klooster doet nu dienst als zetel van de Prefectuur van de stad.

Santa Maria di Gesù Kerk

De Santa Maria di Gesù Kerk is in een romaneske stijl gebouwd. De na de aardbeving van 1693 noodzakelijk geworden renovering was in handen van G. Palazzotto. Van de oorspronkelijke 15e eeuwse kerk is de Gotische Paternò Kapel bewaard gebleven. De “Madonna met Kind en Engelen” is door Antonello Gagini geschilderd. (Adres: Piazza Santa Maria di Gesù, 18)

San Giuliano Kerk

De barokke San Giuliano Kerk is in de 18e eeuw naar een ontwerp van Vaccarini opgetrokken. De koepel van het octagonale interieur is door Rapisardi van fresco’s voorzien. Boven het marmeren altaar is een kruisbeeld uit de 14e eeuw te zien. Aan de beeldengroep die de “Kruisiging” verbeeldt hebben meerdere beeldhouwers, waaronder Sozzi en Abbadessa, meegewerkt. (Adres: Via Crociferi.)

Madonna del Carmine Sanctuarium

De Madonna del Carmine Kerk staat aan het Piazza Carlo Alberto. De façade bestaat uit drie aan elkaar gebouwde delen. Een standbeeld van de Madonna is boven het centrale portaal geplaatst. De kerk is in 1729 gebouwd, in dezelfde periode als de meeste belangrijke gebouwen van de stad.

Bonajuto Kapel

De Bonajuto Kapel staat ook bekend als de Cappella del Salvaterello. Het Byzantijnse heiligdom is tussen de 6e en de ge eeuw gebouwd. Tegenwoordig maakt de kapel deel uit van het Palazzo Bonajuto. De familie van deze naam heeft de kapel sinds de 15e eeuw in zijn bezit. Het gebouw zelf stamt uit de 16e eeuw. (Adres: Via Buonaiuto, 7)

Basilica della Collegiata

Collegiata Basiliek - Kerken Catania

De Basilica della Collegiata moest in het begin van de 18e eeuw opnieuw opgebouwd worden nadat de stad door de aardbeving van 1693 verwoest was. De door Stefano Ittar ontworpen façade is in de barokke stijl gebouwd. De kerk wordt door een mooi gietijzeren hek afgebakend. De grootste trekpleister wordt gevormd door de fresco’s van de hand van G. Sciuti. De kerk wordt ook wel Santa Maria dell’Elemosina genoemd. (Adres: Via Collegiata, 6/Via Etnea, 23).

San Gaetano alle Grotte Kerk

De San Gaetano alle Grotte Kerk staat aan het Piazza Carlo Alberto. De kerk is op een oude door de toenmalige bisschop Sant’Everio gebouwde tempel uit het jaar 262 gebouwd. Deze eerste kerk was in een grot van lavasteen die nog vroeger als wateropslagplaats gebruikt werd opgetrokken. Waarschijnlijk werd ze in de 7e eeuw groter gemaakt.

San Domenico Kerk

De San Domenico Kerk staat op het gelijknamige plein. De kerk wordt voorafgegaan door een brede trap met aan weerszijden een gietijzeren hek. Epifanio Licata was verantwoordelijk voor het standbeeld van de zaligverklaarde Bernardo Scammacca op de architraaf.

San Biagio Kerk

De San Biagio Kerk staat aan het Piazza Stesicoro en wordt ook wel Sant’Agata alle Fornace Kerk genoemd. Net als veel kerken in Catania is ze in de 18e eeuw, na de aardbeving van 1693, opgetrokken. De kerk staat volgens de overlevering op de plek waar Sant’Agata de marteldood stierf. Achter de neo-klassieke façade is een sober interieur.

San Placido Kerk

De San Placido Kerk staat aan het gelijknamige plein. Deze kerk is samen met het bijbehorende klooster in 1409 door een groep Benedictijner nonnen gesticht. Voorheen stond op deze plek een aan Bacchus gewijde heidense tempel. Nadat de kerk door de aardbeving van 1693 met de grond gelijk gemaakt was, werd ze opnieuw opgebouwd. De inwijding vond in 1723 plaats.

San Francesco Borgia Kerk

De San Francesco Borgia Kerk is in de 18e eeuw naar een ontwerp van Fra Angelo Italia gebouwd. Het interieur bestaat uit drie brede schepen. De zijaltaars sorden opgeluisterd door schilderijen van lokale kunstenaars. De grootste trekpleister is de door Olivio Sozzi met fresco’s die de “Geschiedenis van de Sociëteit van Jezus” verbeelden beschilderde koepel. (Adres: Via Crociferi)

San Francesco d’Assisi all’Immacolata Kerk

De San Francesco d’Assisi all’Immacolata Kerk stamt uit het begin van de 18e eeuw en staat aan het Piazza San Francesco d’Assisi. De barokke façade wordt door een brede trap voorafgegaan. Het interieur bestaat uit drie schepen, elk met een apsis.

Sant’Agostino Kerk

De Sant’Agostino Kerk is in de 18e eeuw door Palazzotto gebouwd. De façade wordt gekenmerkt door vier Korinthische zuilen. De twee standbeelden aan de zijkanten verbeelden kerkelijke figuren uit de 18e eeuw. (Adres: Via Vittorio Emanuele II, 285)

Santissima Trinità Klooster

Het Santissima Trinità Klooster was ooit de zetel van een clausuur voor nonnen. Tegenwoordig is het in twee stukken verdeeld. In het eerste zetelen de Carabinieri van de wijk Piazza Dante en in het tweede een liceo scientifico (een soort van middelbare school).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *