Kerken Ravenna

De beroemdste kerken van Ravenna stammen vrijwel alle uit de 5e eeuw, toen de stad de hoofdstad van het Oostelijke Romeinse rijk was. De San Vitale Basiliek, de Sant’Apollinare Nuovo Basiliek en de Sant’Apollinare in Classe Basiliek staan alle op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hetzelfde geldt voor het Baptisterium der Orthodoxen en het Baptisterium der Arianen.

Mooiste Kerken Ravenna

San Vitale Basiliek

San Vitale Basiliek RavennaDe San Vitale Basiliek is één van de oudste en beroemdste kerken van Ravenna. Ze is vooral beroemd vanwege de vroeg-Christelijke en Byzantijnse mozaïeken. Op de achthoekige vloer van het presbyterium is voor het altaar een doolhof afgebeeld. Pijltjes voeren van het centrum van dit labyrint naar het centrum van de basiliek. Opvallend is de wijze waarop het licht de kerk binnenvalt. (Adres: Strada Pedonale Benedetto Fiandrini.)

San Francesco Basiliek

San Francesco Basiliek - Kerken RavennaDe San Francesco Basiliek is in de 5e eeuw gebouwd en in de 11e eeuw geheel gerestaureerd. De eenvoudige façade is gemaakt van baksteen en wordt gekenmerkt door een centrale bifora. De kerk bestaat uit drie schepen. Onder het hoofdaltaar bevindt zich een crypte uit de 10e eeuw. In de vloer zijn nog fragmenten van mozaïeken van de oude kerk van Neone te zien. In 1321 werd Dante Alighieri naast deze kerk begraven. (Adres: Piazza SanFrancesco, 1)

Sant’Apollinare Nuovo Basiliek

Sant'Apollinare Nuovo Basiliek RavennaDe Sant’Apollinare Nuovo Basiliek is het jaar 505 in opdracht van de Gotische koning Theodorik de Grote gebouwd. De huidige naam stamt echter uit de 9e eeuw, aangezien de relikwieën van Sant’Apollinare toen in de kerk geplaatst werden. De ronde klokkentoren rechts van de kerk is in de 9e of 10e eeuw toegevoegd. De basiliek is vooral beroemd vanwege de mozaïeken, die een enorme oppervlakte in beslag nemen. (Adres: Via di Roma, 53)

Sant’Apollinare in Classe Basiliek

Sant'Apollinare in Classe Basiliek RavennaToen de Sant’Apollinare in Classe Basiliek gebouwd werd stond hij langs de kust. Tegenwoordig staat hij echter enkele kilometers landinwaarts op het platteland ten zuiden van de stad. De kerk heeft een basilicaal vloerplan en is beroemd vanwege de mozaïeken. Ernaast bevinden zich de ruïnes van de voormalige havenstad Classe, waar de Romeinse vloot zijn thuisbasis had. (Adres: Via Classense.)

Battistero Neoniano

Baptisterium der Orthodoxen RavennaHet Battistero Neoniano, dat ook wel bekend staat als Baptisterium der Orthodoxen, dankt zijn naam aan bisschop Neone. Deze had de constructie laten voltooien, nadat zijn voorganger Orso ermee begonnen was. Het gebouw staat naast de Kathedraal en is beroemd vanwege het mozaïek dat zich over de hele centrale koepel uitstrekt. Dit Baptisterium is in de 5e eeuw opgetrokken. Het opvallendste kenmerk is de zeldzame vierkante apsis. (Adres: Via Battistero.)

Battistero degli Ariani

Baptisterium van de Arianen Ravenna

Het Baptisterium der Arianen is in het begin van de 6e eeuw tijdens de regering van Theodorik de Grote gebouwd. De buitenkant van dit achthoekige gebouw wordt gekenmerkt door enige apsissen en, in het bovenste deel, enige openingen met ronde bogen. Langs de buitenmuur liep een deambulatorium dat enkel bij de oostelijke apsis onderbroken werd. Op het doopvont na is het interieur geheel leeg. De koepel is met mozaïeken versierd. (Adres: Via degli Ariani.)

Kathedraal

Kathedraal RavennaDe Kathedraal van Ravenna wordt meestal Basilica Ursiana genoemd. Hij is in het begin van de 5e eeuw in opdracht van Bisschop Orso gebouwd. Deze eerste kerk werd in 1734 geheel verwoest om plaats te maken voor de huidige constructie. De architect was Gianfranco Buonamici, die in plaats van vijf schepen een kerk met drie schepen liet bouwen. Binnen de kerk worden de twee vroeg-Christelijke sasrcofagen bewaard. De ronde klokkentoren is 35 meter hoog en bestond al in 1038. De officiële naam is overigens Basilica Cattedrale Metropolitana della Santa Resurrezione. (Adres: Piazza Duomo, 18.)

San Giovanni Evangelista Kerk

San Giovanni Evangelista Kerk RavennaDe San Giovanni Evangelista Kerk is in opdracht van Galla Placidia gebouwd en is de oudste kerk van de stad. Het motief tot de constructie was een belofte die ze in 424 aan deze heilige gedaan had gedurende een storm tijdens de overtocht van Constantinopel naar Ravenna. De vierkante, 42 meter hoge klokkentoren is in de 10e eeuw toegevoegd. De twee klokken worden Marzia en Dolorosa genoemd en zijn door de smid Roberto Sassone gesmeed. In de middeleeuwen werd het de zetel van een groep Benedictijner monniken die er ook een klooster liet bouwen.

Santa Maria Maggiore Kerk

Santa Maria Maggiore Kerk RavennaDe Santa Maria Maggiore Kerk is in de eerste helft van de 6e eeuw gebouwd, al is de huidige aanblik het resultaat van een verbouwing in 1671. De ronde klokkentoren stamt uit de 9e eeuw. De oorspronkelijke kerk bestond uit drie schepen en de apsis was met mozaïeken versierd. Het schilderij achterin ht linkerschip is van de hand van Luca Longhi en verbeeldt “Sint-Paulus die Sant’Agnes i de Gevangenis Bezoekt”. (Adres: Via Galla Placidia, 5.)

Sant’Agata Maggiore Basiliek

Sant'Agata Maggiore Basiliek RavennaDe Sant’Agata Maggiore Basiliek is één van de oudste kerken van Ravenna. Ze is in de 5e eeuw gebouwd, maar de huidige vroeg-Christelijke aanblik is eigenlijk te danken aan restauratiewerkzaamheden in het begin van de 20e eeuw. Een hoogtepunt wordt gevormd door de mozaïek in de apsis van deze drie schepen tellende kerk. Het Sant’Agata Altaar staat tegen de achtermuur en bevat de stoffelijke overblijfselen van San Sergio Martire en Bisschop Agnello. (Adres: Via Giuseppe Mazzini, 46).

Aartsbisschoppelijke of Sant’Andrea Kapel

Aartsbisschoppelijke Kapel RavennaDe Sant’Andrea Kapel, die voluit Cappella Arcivescovile di Sant’Andrea heet, bevindt zich op de 1e verdieping van het Palazzo Arcivescovile. Oorspronkelijk was dit een oratorium gewijd aan San Pietro Crsisologo. De kapel is in opdracht van Bisschop Pietro II in het jaar 495 gebouwd. Zoals de meeste gebouwen in die tijd is ook de kapel rijkelijk met mozaïeken versierd. (Adres: Piazza Arcivescovado, 1.)

Santa Maria in Porto Basiliek

Santa Maria in Porto Basiliek RavennaDe Santa Maria in Porto Basiliek is in 1553 gebouwd. Het simulacrum van de Griekse Madonna bevindt zich sinds 1570 in deze kerk. Dit byzantijns bas-reliëf toont een biddende Madonna met hooggeheven armen. Naast haar hoofd zijn de woorden “Moeder van God” geschreven. Het feest van de Madonna Greca wordt in Ravenna op de eerste zondag na Pasen gevierd. (Adres: Via di Roma, 19)

Spirito Santo Kerk

Spirito Santo Kerk RavennaDe eerste in opdracht van Theodorik in Ravenna gebouwde kerk nadat hij de stad in 493 overwonnen had was de Kathedraal der Arianen. Nadat ze de Goten verdreven hadden kwam de kerk in 561 in katholieke handen en werd opnieuw ingewijd, aan San Teodoro. Later volgde weer een nieuwe inwijding plaats en kreeg ze de naam Spirito Santo Kerk. Het schilderij achterin het rechterschip is door Livio Agrestio geschilderd. (Adres: Via degli Ariani.)

Sant’Apollinare in Veclo Kerk

De Sant’Apollinare in Veclo Kerk is in 1763 naar een ontwerp van Fra Giuseppe Sorattini opnieuw opgebouwd. De oorspronkelijke kerk bestond echter al veel eerder en een tweetal abten zouden het uiteindelijk tot bisschop van ravenna schoppen. De kerk staat naast een Kapucijner Klooster. (Adres: Via Pietro Alighieri.)

San Romualdo Kerk

De eerste steen van de San Romualdo Kerk is in 1630 door de lokale architect Luca Danesi gelegd. De kerk is gewijd aan San Romualdo, die de Camaldolesi Kloosterorde gesticht had. De beroemde Biblioteca Classense, waar veel antieke teksten bewaard worden, is aan de kerk verbonden. Vaanf 1935 worden in de kerk stoffelijke overschotten van oorlogsslachtoffers bewaard. (Adres: Via Alfredo Baccarini.)

San Biagio Kerk

Voordat de San Biagio Kerk gebouwd werd stonden er twee andere kerken op deze plek. De oudste van deze twee stamde uit (ongeveer) het jaar 1000. De huidige kerk is tussen 1838 en 1840 opgetrokken. Vanwege de bevolkinstoename was het toen noodzakelijk geworden een nieuwe kerk te bouwen. Ze werd onderhouden door monniken uit Faenza, waar toen geen kerk was. (Adres: Via Chiesa.)

Sant’Eufemia Kerk

De Sant’Eufemia Kerk is tussen 1742 en 1747 door de architect Buonamici opgetrokken. Ze is gebouwd op een oudere constructie, die volgens de overlevering op een nog oudere gebouwd zou zijn. Vanaf de Sant’Eufemia Kerk kan men de archeologische vindplaats “Domus van de Stenen Tapijten” bezoeken. Buonamici was ook verantwoordelijk voor de bouw van de kathedraal. (Adres: Via Gianbattista Barbiani.)

San Michele in Africisco Kerk

San Michele in Africisco - Kerken RavennaDe San Michele in Africisco Kerk staat aan het Piazza Andrea Costa. Deze kerk stamt uit de 6e eeuw. De grootste trekpleister is een muurmozaïek in de apsis. Wat er nog over is van deze ondertussen ontheiligde kerk maakt nu deel uit van een kledingzaak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *