Kerken Syracuse

Syracuse beschikt over een groot aantal mooie kerken, waarvan de belangrijkste zich in het historische centrum op het eiland Ortygia bevinden. De San Marciano Crypte is vanuit geschiedkundig oogpunt interessant, aangezien de heilige Paulus er gepreekt zou hebben.

Kerken Syracuse

Kathedraal

Kathedraal - Kerken Syracuse

Al in de oudheid stond er een heiligdom op de plek waard de Kathedraal van Syracuse gebouwd is. Bij de bouw werden zuilen van de Tempel van Athene in de muren geincorporeerd. De huidige barokke façade is tussen 1728 en 1754 door de uit Palermo afkomstige Andrea Palma opgetrokken. Hoogtepunten van het uit drie schepen bestaande interieur zijn een aantal schilderijen uit de Byzantijnse periode. (Adres: Piazza del Duomo.)

Santa Lucia alla Badia Kerk

Santa Lucia alla Badia - Kerken Syracuse

Net als de Duomo staat de Santa Lucia alla Badia Kerk op het Piazza del Duomo. De kerk is gewijd aan de Heilige Lucia, die tijdens een periode van schaarste in 1646 met twee schepen vol graan de hongersnood van in de stad een halt toeriep. Volgens anderen zou de kerk al in 1427 gebouwd zijn. Sinds kort is het schilderij “Begrafenis van Santa Lucia” van de hand van Caravaggio in de kerk te bewonderen,

Santa Lucia Extra Moenia Basiliek

De Santa Lucia Extra Moenia Basiliek zou gebouwd zijn op de plek waar de heilige zelf tijdens de vervolgingen door Keizer Diocletianus in 304 gemarteld zou zijn. De eerste versie ervan is in de 6e eeuw gebouwd. Na door aardbevingen en tengevolge van de Arabische overheersing beschadigd te zijn werd ze in de 12e eeuw opnieuw opgebouwd.  Tussen 1296 en 1337 vond een omvangrijke restauratie plaats. De grootste attractie is een beschilderd kruis uit de 12e eeuw.

Santa Maria dei Miracoli Kerk

Voordat de Santa Maria dei Miracoli Kerk gebouwd werd stond de San Giorgio Kerk op deze plek. De naam komt van een beeltenis van de Madonna, waaraan het einde van een pestepidemie in de 16e eeuw toegeschreven werd. Deze oorspronkelijke schildering is geheel verdwenen en vervangen door een borstbeeld van de “Madonna met Kind” op het hoofdaltaar. In 1693 werd de kerk door een aardbeving zwaar beschadigd.

San Martino Kerk

De San Martino Kerk is waarschijnlijk in de 6e eeuw gebouw en is dus een van de oudste van Syracuse. Een ingrijpende restauratie vond in de 14e eeuw plaats. Hierbij werd de kerk vergroot, terwijl ook het roosvenster en het portaal toegevoegd werden. Artistiek hoogtepunt in de kerk is een uit zes delen bestaande Gotische poliptiek, die door een onbekende schilder vervaardigd is. Deze heeft men uiteindelijk dus maar Maestro di San Martino genoemd.

Santa Lucia al Sepolcro Kerk

Caravaggio - Santa Lucia al Sepolcro Kerk Syracuse

De Santa Lucia al Sepolcro Kerk is in de 12e eeuw opgetrokken. Het is een van drie kerken in de stad die aan deze heilige gewijd zijn. De naam sepolcro verwijst naar het nabijgelegen heiligdom waar haar relikwieën bewaard worden. Tot voor kort was er boven het hoofdaltaar een schilderij van de hand van Caravaggio te zien.

Collegio dei Gesuiti Kerk

De Chiesa del Collegio dei Gesuiti is tussen 1634 en 1687 in opdracht van de Jezuïten Orde gebouwd. Het bovenste deel van de façade is onvoltooid gebleven. Op het barokke portaal is het wapenschild van de orde te zien. De drie schepen worden door twaalf zuilen van elkaar gescheiden. (Adres: Via Saverio Landolina, 11)

San Paolo Kerk

De San Paolo Kerk staat op het historische centrum in het eiland Ortygia. Deze vroeg-Christelijke kerk is rond de 4e eeuw gebouwd, als herinnering aan de komst en het driedaagse verblijf van de heilige in de stad. (Adres: Via dell’Apollonion.)

Spirito Santo Kerk

Santo Spirito Kerk - Kerken Syracuse

De Chiesa dello Spirito Santo staat langs de Lungomare van het eiland Ortygia. De kerk is gebouwd op een de ruïnes van een door een aardbeving verwoeste eerdere constructie. Het opvallendste kenmerk is de voor de streek unieke koepel.

San Nicolo’ Dei Cordari Basiliek

De San Nicolò de Cordari Basiliek staat bij de ingang van het Parco Archeologico Neapolis. De kerk is in de 11e eeuw gebouwd, nadat men de Arabieren verdreven en het Chrsitelijke geloof weer opgenomen had. In 1557 werd de kerk aan het gilde der touwslagers (cordari) gedoneerd. Van de oorspronkelijke kerk zijn de apsis en het zijportaal nog te zien.

San Giuseppe Kerk

De San Giuseppe Kerk staat op het gelijknamige plein, waar zich ook een aantal mooie gebouwen uit verschillende tijdperken bevinden. De kerk zelf is tussen 1752 en 1754 op de ruïnes van de voormalige orthodoxe San Fantino Kerk gebouwd. (Adres: Piazza San Giuseppe, 1)

San Giovanni Evangelista Kerk

San Giovanni alle Catacombe - Kerken Syracuse

De San Giovanni Evangelista Kerk is op de oude San Marciano Crypte gebouwd. Hierdoor werd de ingang tot de catacomben afgesloten. Nadat deze 6e eeuwse kerk door de Arabieren verwoest was, werd het gebouw in de Normandische tijd in de 12e eeuw opnieuw opgetrokken. In 1693 stortte het dak in als gevolg van een aardbeving. In de 18e eeuw vonden gedeeltelijke reparaties plaats. Ze wordt ook wel San Giovanni alle Catacombe Kerk genoemd. (Adres: Piazza San Giovanni alle Catacombe, 1)

San Marciano Crypte

De ingang tot de San Marciano Crypte is naast de Chiesa di San Giovanni Evangelista. San Marciano was de eerste bisschop van Syracuse en was zelfs door Sint-Pieter zelf benoemd. De crypte, oorspronkelijk de eerste Christelijke kerk in Sicilië, bevindt zich ongeveer vijf meter onder de grond. Sint-Paulus zou vanaf het altaar van de kerk gepredikt hebben. (Adres: Via Padre Pacifico Amato)

Madonna delle Lacrime Santuarium

Madonna delle Lacrime - Kerken Syracuse

Het Santuario della Madonna delle Lacrime is gebouwd nadat een echtpaar op 29 Augustus 1953 een beeltenis van de Madonna in hun woning hadden zien huilen. De daarop volgende dagen bleven de tranen komen en nadat een commissie deze als echt beoordeeld had werd het huis tot Santuario omgevormd. (Adres: Piazza della Vittoria, 26)

San Tommaso al Pantheon Kerk

De Chiesa di San Tommaso al Pantheon is een soort van monument voor oorlogsslachtoffers, aangezien de uit Syracuse afkomstige soldaten die de eerste wereldoorlog niet overleefd hebben er begraven zijn. De kerk is meteen na deze oorlog gebouwd. (Adres: Forono, 19 – Syracuse)

San Francesco all’Immacolata Kerk

De San Francesco all’Immacolata Kerk is in de late middeleeuwen gebouwd. De altaars van deze kerk, die uit een enkel schip bestaat, zijn met sierpleisterwerk versierd. (Adres: Piazza Francesco Corpaci, 1)

San Benedetto Kerk

Nadat de aardbeving van 1693 de kerk vrijwel geheel verwoest had, werd de San Benedetto Kerk in de 18e eeuw opnieu opgebouwd. Het interieur bestaat uit een enkel schip met vijf altaars. Behalve het schilderij van de heilige bij het hoofdaltaart is het plafond de grootste bezienswaardigheid. (Adres: Via Giuseppe Mari Capodieci, 29)

San Filippo Nerk Kerk

De façade van de San Filippo Neri Kerk bestaat uit twee traveeën. De architect van het gebouw heeft zijn naam op het centrale toegangsportaal gesigneerd. (Adres: Via Vittorio Veneto, 76.)

San Giovannello Kerk

De San Giovannello Kerk is op een sinagoog gebouwd, nadat de Joden in 1492 uit de stad verjaagd werden. De façade valt op doordat het roosvenster zich niet recht boven het hoofdportaal bevindt. Links van het gebouw zijn er twee beltorens. Tegenwoordig wordt deze kerk als theater, concerthal en congrescentrum gebruikt. (Adres: Piazza del Precursore, 11.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email