Piazza del Quadrato Latina

Het Piazza del Quadrato is de plek waar de eerste bewoners van wat nu Latina is zich vestigden. Het is uiterst symbolisch ingericht met grote standbeelden en een fontein die de door het moeras geschonken overvloed symbolizeren.

Weetjes Piazza del Quadrato Latina

Piazza del Quadrato Latina
Piazza del Quadrato

Het Piazza del Quadrato (“Het Plein van het Vierkant”) is de plek waar Latina eigenlijk ontstaan is. Het is hier dat wat eigenlijk niet meer dan een gehucht was, na het droogleggen van de moerassige omgeving, tot stad gepromoveerd werd.

De gebouwen rondom dit plein, dat zich nu aan de rand van het centrum bevindt, zijn laag en waren bedoeld als gewone woningen en winkels. Onder de portieken werd een boerenmarkt gehouden.

Het voormalige Opera Nazionale Combattenti gebouw is tegenwoordig de zetel van het Museo della Terra Pontina.

De gebouwen worden opgeluisterd met beeldengroepen van de hand van van Egisto Caldana. Naar goed fascistisch gebruik wordt de Arbeider verheerlijkt door middel van grote, massieve figuren als de Zaaier, de Arenleesster (na de oogst mochten arme mensen op de akker achtergebleven aren verzamelen) en de allegorie van de Vruchtbaarheid, met grote manden boordevol fruit.

Midden op het plein staat een fontein met een bronzen standbeeld van Pasquale Rizzoli, dat het moeras symb0lizeert, bevrijd van het water.

Plattegrond Piazza del Quadrato – 04100 Latina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email