Top 10 Bezienswaardigheden Latina

Latina is, zeker in Italië, vrij uniek, aangezien het een compleet nieuwe stad is. Geen historisch centrum dus, want de stad bestaat pas sinds 1932. De meest interessante bouwwerken stammen dan ook uit die, fascistische, periode.

Top 10 Bezienwaardigheden Latina

01. Palazzo del Municipio

Het Gemeentehuis van Latina heeft twee verdiepingen en een klokkentoren. Binnen het gebouw is een grote tuin met een bronzen beeldhouwwerk. Net als alle belangrijkse gemeentelijk gebouwen in de stad is het in dedertiger jaren gebouwd. De architekt was Oriolo Frezzetti.

02. Palazzo del Quadrato

Het Piazza del Quadrato is de plek waar de eerste inwoners van wat later, na de drooglegging van het moerasachtige gebied rond de stad, Latina zou worden. Het plein staat vol op fascistische lijst geschoeide kunstwerken die naar de overwinning van de mens op de natuur verwijzen.

03. San Marco Kerk

De San Marco Kerk is gebouwd bij de stichting van de stad, in 1932. Een jaar nadat men begon met de construktie was de kerk al voltooid. Ook van dit gebouw was de architekt Oriolo Frezzotti. De grote klokkentoren staat los van de kerk aan de rechterzijde.

04. Fontana Monumentale

De Fontana Monumentale bevindt zich in het midden van het centrale plein van de stad, Piazza del Popolo. Ze is ontworpen door Oriolo Frezzotti. De tarweschoof symboliseert de overwinning van de mensheid op het moeras.

05. Casa dei Cursori

Het Casa dei Cursori is het oude stadsziekenhuis. Het is gebouwd in de art nouveau stijl en aangezien het in 1928 opgetrokken is is het een van de oudste gebouwen in de stad.

06. Santa Maria Goretti Kerk

De Santa Maria Goretti Kerk stamt uit de 50’er jaren.

07. Palazzo del Governo

Palazzo del Governo: Dit gebouw is geopend sinds het bestaan van de provincie Latina in 1934. Het middelste gedeelte van het paleis steekt verder naar voren dan de zijgebouwen en is rijkelijk versierd met kunstwerken van allerhande aard.

08. Palazzo M

Het Palazzo M is zoals veel gebouwen in Latina in de fascistische tijd (de M staat voor Mussolini) opgetrokken. Een andere naam ervan is het Casa del Fascio en het had deel uit moeten maken van een complex waartoe ook de Foro Mussolini, een kazerne en een sporthal behoord zouden hebben. De oorlog strooide roet in het eten.

09. Casa dei Cursori

Het Casa dei Cursori is een voormalig ziekenhuis en één van de oudste gebouwen in Latina. (Sinds ook dit gebouw in 1928 neergezet is, is dit echter niet erg oud voor Italiaanse begrippen.)

10. Palazzo delle Poste

Het Palazzo delle Poste is ontworpen door de architekt Angiolo Mazzoni en in 1932, in het bijzijn van Mussolini, ingewijd. Het is een uitstekend voorbeeld van de rationalistische architektuur die in het toendertijdse Italië in zwang was. Mazzoni zou later meewerken aan een verbouwing van het centrale station van Rome.

Meer Bezienswaardigheden Latina

  • Pinacoteca Civica d’Arte Moderna
  • Casa del Combattente (“Huis van de Strijder”)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email